Somaliske pirater koster dig penge

Danskerne betaler mere for deres indkøb på grund af de somaliske pirater. Nu blæser erhvervslivet til kamp.

CORRECTION-SOMALIA-PIRACY
Somalisk kystvagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: TONY KARUMBA
De kriminelle somaliske pirater er ikke kun en plage for de gidsler, de holder fanget. De gør også varerne dyrere for forbrugerne i hele verden og dermed også i Danmark.

Det siger sekretariatschef Caroline Rantzau fra International Chamber of Commerce (ICC).

- 70 procent af de varer, vi køber, er kommet til vores verdensdel via Adenbugten, og flere rederier er nu helt holdt op med at sejle i området, og det gør varerne dyrere for forbrugerne.

- Prisen på fragt af varer forhøjes i takt med piraternes tiltagende angreb, siger Caroline Rantzau.


Det er et problem for Afrika, og for forbrugerne - men også for erhvervslivet.

Prisen for pirateri stiger år for år. Danske rederier har udgifter på, hvad der svarer til en milliard kroner årligt for at beskytte sig mod de kriminelle piraters angreb på skibene.

De ekstra pirat-omkostninger er primært til ændring af sejlruter og udgifter til bevæbnede vagter om bord på skibene, foruden løsesummer til piraterne for de besætningsmedlemmer, der har været holdt som gidsler.


- Pirateri forhindrer fri handel og er ikke kun et problem for rederierne, men for hele verden. Pirateriet er ganske enkelt ved at udvikle sig til et geopolitisk problem, fordi Afrika kan ende med at blive en verdensdel ude af kontrol, siger Caroline Rantzau

ICC holder konference om pirat-problemet sammen med Danmarks Rederiforening den 3. maj.

Læs også: Skibsredere: Sænk piraternes moderskibe

Ud for Somalias kyst blev der registreret 97 pirat-angreb i de første tre måneder af 2011. Det er i gennemsnit mere end et angreb om dagen, fremgår det af nye tal fra International Maritim Bureau.

Alene i februar blev der i gennemsnit kapret et skib hver fjerde dag. Over 30 skibe er i øjeblikket kapret og mere end 700 søfolk sidder som gidsler.

I øjeblikket er ni danskere gidsler hos piraterne. Det er to søfolk og syv lystsejlere.

/ritzau/