Søg efter hus med mindre støj

Nye behov. BRFkredit lancerer en hjemmeside, hvor man kan søge efter bolig med nogle mere bløde parametre som eksempelvis. Boligsiden.dk overvejer at gå samme vej.

31BUSPix-trafik3.jpg
Hvis man søger ny bolig, og man gerne vil undgå for meget trafikstøj, er det en fordel at kunne søge direkte på det parameter. Foto: Linda Kastrup
Læs mere
Fold sammen

Køb et hus hvor der er kort til skole og mindre støj. BRFkredit lancerer i næste uge en ny søgemaskine, hvor man ud over de mere hårde fakta som pris og størrelse af huset også kan se efter nogle af de mere bløde parametre.

Det er i første omgang trafikstøj og afstand til skole og daginstitution.

BRF regner med senere med at udvide den, så man ligeledes vil kunne tjekke lokaleplanen for det område, hvor den ejerbolig, man regner med at købe, ligger i.

En af landets største hjemmesider til boligsøgning i form af boligsiden.dk ser også en voksende efterspørgsel efter at kunne søge efter nogle mere bløde ting, når familierne jagter den nye bolig.

Underdirektør hos BRFkredit Tom Palving understreger, at det vigtigste ved huskøbet naturligt nok er, hvad det koster, og hvor det ligger.

»Når man køber et hus, handler det om finansiering, men når købet er gjort, drejer det sig om, hvordan man vil leve bagefter mange år frem. Og her bliver mange overrasket over de bløde parametre ved boligen. De finder måske ud af, at der var mere støj fra en vej eller en skolegård, end de havde regnet med,« siger Tom Palving, der regner med, at søgemaskinen kan udbygges, så den eksempelvis kommer til at vise, hvordan karaktergennemsnittet og klassekoefficienterne er på de skoler, der ligger i nærheden af boligen. Ligeledes er et af målene, at det via links skal være muligt at se, hvad der er sket lokalt, hvor man vil købe hus i de seneste 14 dage.»Det er altsammen noget, man normalt først tænker på, når boligen er købt,« Tom Palving.

Problem med advokaten

Den nye hjemmeside er en del af BRFs koncept med køberrådgivning. Det blev lanceret tidligere i år og går ud på, at familierne får både finansieringen og den juridiske og tekniske bistand i forbindelse med boligkøbet i en samlet pakke. Det vil blandt andet sige inklusive udgifter til skødeskrivning.

Normalt er familierne nødt til hver for sig at gå til realkreditinstituttet for at klare finansieringen og derudover advokat og byggesandkyndig for at klare de øvrige forhold.

Tom Palving siger, at salget af køberpakkerne går bedre end forventet. Hos Forbrugerrådet ser man positivt på initiativet med den nye hjemmeside fra BRF. Men seniorjurist i Forbrugerrådet Tina Dhanda Kalsi påpeger, at boligkøberne skal være opmærksomme på, at afhængig af formuleringerne på hjemmesiden kan BRF ikke holdes ansvarlig, hvis støjen ved et givet hus er større, end familien havde regnet med ud fra den nye søgemaskine.

Når det gælder den samlede køberrådgivning, understreger Tina Dhanda Kalsi, at familierne skal gøre op med sig selv, om det er den vej, de vil gå.

»Det lyder meget tilforladeligt at købe finansieringen, advokaten og den byggesagkyndige i en pakke, men man skal huske på, at gode advokatydelser er uafhængige af andre interesser,« siger Tina Dhanda Kalsi.

»Og selv om advokaten ikke rådgiver om det økonomiske, skal vedkommende gøre opmærksom på det, hvis der er noget, som ikke ser ud til, at det er, som det skal være. Spørgsmålet i den sammenhæng er, om den advokat, som indgår i et tæt samarbejde med BRF, kan være uvildig i rådgivning om de økonomiske aspekter« siger Tina Dhanda Kalsi.

»Det er ikke sikkert, at det bliver et problem i praksis, men det er noget, boligkøberne skal gøre sig klart,« siger Tina Dhanda Kalsi, der ligeledes mener, at prisen på 10.500 kr. for en køberrådgivning ikke nødvendigvis er specielt attraktiv.

Ønsker flere oplysning

Boligsiden.dk er landets mest søgte boligsite. Kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk Birgit Daetz er enig i, at de bløde parametre bliver mere og mere vigtig ved et huskøb.

»Vi ser en klar tendens til, at danskerne ønsker andre oplysninger end bare kvadratmeterprisen, når de går efter ny bolig. Og vi ser løbende på, hvordan vi kan udvide vores hjemmeside med andre parametre. Hvis folk bor i eksempelvis København og skal flytte til Århus, kan de ikke gå rundt i alle kvarterer i byen. Derfor kan det være en rigtig god ide med en kombination af de mere hårde parametre og en visualisering af de mere bløde,« siger Birgit Daetz, der ikke vil sige mere præcist, om boligsiden.dk har nogle konkrete tiltag i ærmet.