Socialdemokratiet og DF afviser bekymring over skattetrykket

Slå koldt vand i blodet, lyder det fra Socialdemokratiet efter Dansk Erhvervs advarsel mod det stigende skattetryk.

»Den ­enkelte dansker vil opleve, at skatten på arbejde falder som følge af skattereformen fra 2012,« mener Jesper Petersen, Socialdemokratiets skattepolitiske ordfører. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Danskerne vil mærke, at skatten på arbejde vil falde i de kommende år, lyder det fra Socialdemokratiet.

Dansk Folkeparti mener heller­ ­ikke, at det er noget problem, at skattetrykket ser ud til at stige i år.

Udtalelserne kommer, fordi beregninger fra interesseorganisationen Dansk Erhverv ­viser, at skatte­trykket i år vil komme til at ligge 1,4 procentpoint over gennemsnittet for de sidste 15 år. Dansk Erhvervs analyse er udført på bagrund af, at regeringen i den seneste økonomiske redegørelse ­forudser, at skattetrykket i år kommer op på 47,6 pct.

Det er med til at hæmme væksten i den danske økonomi, mener Dansk Erhverv, men ifølge Socialdemokratiets skattepolitiske ordfører, Jesper Petersen, skal man »slå koldt vand i blodet«.

Skattereform skal virke

»Først og fremmest er der tale om et foreløbigt tal fra regeringens side. Forventningen er, at skattetrykket vil falde i de kommende år. Den ­enkelte dansker vil opleve, at skatten på arbejde falder som følge af skattereformen fra 2012,« siger Jesper Petersen – og fremhæver, at det høje skattetryk er med til at finansiere vores velfærd.

»Det er også med til at finansiere de gode rammevilkår, som virksomhederne har. Når det handler om at skabe vækst, skal man gå ind og se på den konkrete politik på de enkelte områder. Her har vi blandt andet et forslag, der skal tilskynde virksomhederne til at investere noget mere. Og når væksten i økonomien øges, vil skattetrykket også falde,« siger Jesper Petersen.

Berlingske Business har bedt skatteminister Karsten Lauritzen (V) om en kommentar til det voksende skattetryk, men det har ikke været muligt for ministeren at vende tilbage. Skatteministeriet henviser til, at der i regeringens 2025-plan er en ambition om at få skattetrykket ned i de kommende år.

Hos Venstre-regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, fremhæver den skatte­politiske ordfører, Dennis Flydtkjær, at der er mange parametre, som kan påvirke skattetrykket.

»Vi har sænket skatten på arbejde, men vi har ikke fået lavere skattetryk,« konstaterer Dennis Flydtkjær.

»Øvelsen har været en omlægning af skatterne i stedet for skattelettelser. Hvis man vil en anden vej, skal man se på, hvordan man gør det. Hvad er det for en del af velfærdssamfundet, vi skal have mindre af?« spørger DF-ordføreren.