Social kapitalfond jagter de gode virksomheder

Danmarks første sociale venturefond, Den Sociale Kapitalfond, har foreløbig investeret i to selskaber med penge fra Tryghedsfonden i ryggen. Målet er at nå op på fem til seks investeringer i sociale virksomheder.

Læs mere
Fold sammen

En af de største udfordringer ved at starte virksomheder, der har til formål at løse sociale problemer, som f.eks. manglende job til handicappede, ældrebyrde, kriminalitet og etiske spændinger, er at skaffe kapital til formålet.

Men ifølge Mohammad Yunus, nobelprismodtager og opfinder af blandt andet de såkaldte mikrolån, er det ikke grund nok til at lade sig stoppe, hvis man har en god idé.

»Bankerne siger ofte, nej, vi forstår ikke social business, men mist ikke modet. Men sådan er det, når man starter noget nyt. For at løse det har vi skabt sociale business-fonde i en række lande, som man kan søge, hvis man får nej i banken,« fortæller Mohammad Yunus, der var i Danmark i begyndelsen af ugen for at præsentere sine ideer.

Også herhjemme har den første venture­fond med fokus på sociale virksomheder set dagens lys, dog uden at Yunus og hans hold har været direkte involveret. Det skete i 2011, da Tryghedsfonden gik ind og donerede 25 millioner kr. i Den Sociale Kapitalfond. Derudover bidrager Accura, KPMG og Accenture til fonden med deres ekspertise.

»Udfordringen er, at virksomhederne falder mellem to stole, når de skal skaffe kapital. De er for kommercielle til sociale donorer og for sociale til kommercielle investorer. Vi tilbyder at investere både kapital og kompetencer,« siger Lars Jannick Johanssen, adm. direktør og initiativtager til fonden.

Autister og svagtseende

Den første virksomhed, der har fået gavn af fondens midler og eksperterne i fondens advisory board, er IT-virksomheden Specialisterne, som beskæftiger autister. Virksomheden er måske den mest berømte sociale virksomhed i Danmark.

Den anden investering blev foretaget i september sidste år i telemarketingfirmaet Telehandelshuset, som beskæftiger synshandicappede. Den Sociale Kapitalfond har investeret op til to mio. kr. til at videreudvikle virksomheden, der i dag har 17 medarbejdere.

Både Specialisterne og Telehandelshuset er virksomheder, der geninvesterer deres overskud i lignende aktiviteter, men i øvrigt opererer på markedsvilkår.

Men Lars Jannick Johanssen vil ikke afvise, at Den Sociale Kapitalfond i fremtiden kommer til at investere i virksom­heder, der giver et afkast til investorerne. Det afgørende er, at Den Sociale Kapitalfond fungerer som en non-dividend-fond. Det vil sige, at eventuelt overskud fra investeringerne bliver investeret i nye sociale virksomheder.

»For os er det vigtigste, om virksomheden gør en forskel for udsatte grupper. Vi kan se, at der er en del virksomheder, der er drevet af de samme tanker, men uden at de har været inde at høre et foredrag med Mohammad Yunus, og uden at de har lagt sig fast på at geninvesterer hele deres overskud,« siger Lars Jannick Johanssen.