Snart 8.000 østarbejdere i Danmark

Virkning. Importen af arbejdskraft fra Østeuropa ventes fordoblet inden nytår. Lempelsen af Østaftalen virker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden årets udgang vil der være mindst 8.000 østarbejdere med arbejdstilladelse i Danmark. Det skønner chefkonsulent i Dansk Industris arbejdsmarkedsafdeling, Martin Kabongo.

Det er en fordobling i forhold til antallet før den 10. juni i år, hvor den såkaldte østaftale, der begrænser adgangen for arbejdskraft fra de nye østeuropæiske EU-lande, blev lempet. Dengang var der cirka 4..000 østarbejdere i Danmark.

Efter den 10. juni er det blevet muligt for virksomheder med overenskomst at blive forhåndsgodkendt til at hente arbejdskraft i Østeuropa.

I de sidste syv uger har Dansk Industri assisteret 80 virksomheder med at blive forhåndsgodkendt hos udlændingestyrelsen.

- Interessen for at hente arbejdskraft i Østeuropa er steget drastisk. Før den 10 juni havde vi kun et par henvendelser om ugen fra virksomheder, der ville hente arbejdskraft østpå. Nu har vi mange hver dag, siger Martin Kabongo

- Virksomhederne er nu i gang med at rekruttere, så vi har endnu ikke set effekten, forklarer han og tilføjer ,at de 8.000 til nytår er et konservativt skøn.

Hovedparten af den østeuropæiske arbejdskraft i Danmark arbejder indenfor byggeri og landbrug, men en stigende del får også ansættelse i industrien, hvor der både mangler faglært og ufaglært arbejdskraft. De ansættes til overenskomstmæssig løn.

Selvom østaftalen er lempet. er der stadig en del formaliteter som skal på plads, hvis man vil hente østeuropæisk arbejdskraft i Danmark. Derfor skønner Martin Kabongo, at importen af arbejdskraft ville blive væsentligt større, hvis Østaftalen helt falder bort sådan som bl.a. Dansk Industri har foreslået.

Hos Dansk Industri mærker man også en stigende import af arbejdskraft fra Tyskland - det gælder især faglærte metal-arbejdere fra Nordtyskland. Frem til 2003 var der ca. 1700 tyske arbejdere i Danmark. Siden er tallet i følge Martin Kabongo steget væsentligt, men han ikke en aktuel opgørelse over omfanget af tysk arbejdskraft i Danmark.

Selv om antallet af østarbejdere nu stiger i Danmark, er lande vi kan sammenligne os med mere aktive på feltet.

I EU-landet Irland er der over 200.000 arbejdere fra Østeuropa - I Norge er ca. 9.000.

Importen af østarbejdere i Irland og Norge har bidraget til at til fjerne flaskehalse på arbejdsmarkedet og holde lønudviklingen i ro.