Snapchat i massiv modvind: Milliarder forduftede på få minutter

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

A 3D printed Snapchat logo is seen through broken glass in this illustration taken November 7, 2017. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC

Godmorgen

Vi skal her til morgen en tur forbi selvkørende biler, der netop i disse dage bliver sluppet ud i trafikken, Snapchat i kæmpe krise og så retter vi blikket mod kampen om de danske TV-seere, der intensiveres.

1
Snapchat vokser for langsomt: Kan blive slagtet på børsen i dag

De socialemedier udkæmper i disse år en benhård positioneringskamp. En af de tjenester, der traditionelt har haft særligt godt fat i den helt yngre målgruppe, viser nu svaghedstegn. Chat-tjenesten Snapchat vokser ikke så hurtigt som forventet og kan tilsyneladende ikke følge med i konkurrencen fra Facebook og andre chatudbydere. Det fremgår af koncernregnskabet fra moderselskabet Snap for tredje kvartal, der blev fremlagt efter børstid tirsdag.

Snapchats antal daglige aktive brugere steg godt nok 17 pct. til 178 mio. på årsbasis, mens analytikere havde vurderet et gennemsnit på 182 mio. brugere ifølge data fra analysefirma Factset. Snapchat er særligt presset af Facebooks Instagram. Facebook havde i september 500 mio. daglige aktive brugere af tjenesten.

Det er tredje kvartal i træk, at Snap skuffer investorerne.

»For et vækstselskab er væksten ikke kun vigtig men altafgørende. Samtidig ser det ikke ud til at Snapchats forretningsmodel for alvor har været i stand til at kapre de reklameindtægter, som eksempelvis for Facebook har været forskellen mellem succes og fiasko. Investorerne må allerede nu inden Snapchat fejrer sin 1 års fødselsdag føle, at de har købt ind i en vækstcase, som indtil videre ikke har været i nærheden af at kunne leve op til forventningerne,« skriver investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Aktien i Snap faldt 17 pct. i eftermarkedet, hvilket potentielt er milliarder, der bliver skåret af selskabets værdi. Business vil følge kursen, når det amerikanske børsmarked åbner onsdag eftermiddag dansk tid. Alt tyder på en knaldrød dage for selskabet.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Biler med ingen bag rattet kører rundt på gaderne

Da Google for første gang nævnte, at teknologiselskabet ville skabe førerløse biler, blev der løftet en hel del øjenbryn, og det oplagte spørgsmålet om »hvorfor dog det?«, svævede i luften.

Men brikkerne er så smårt faldet på plads gennem årene, hvor der nu tegner sig en fremtidig magtposition for Google, der med Googlemaps og GPS-teknologi kan sidde tungt på den digitale infrastruktur, når den globale bilpark i fremtiden bliver førerløs. Waymo hedder selskabet som Google-ejer Alphabet oprettede til formålet, og koncernen har gennem de seneste syv år investerede mere end en milliard dollars i teknologien.

Det skriver Financial Times.

I disse dage er visionen ved at blive til virkelighed, da Waymos biler bliver testet på vejene i den amerikanske storby Phoenix i staten Arizona. Det er tre forskellige ruter, som bilerne kører rundt. Fremtiden har ramt vejene.

3
Kampen om TV-seerne intensiveres: En gavebod af TV-kanaler

Danmarks fjerdestørste TV-leverandør, Waoo, ruller det tunge skyts ind i TV-krigen og får fra årsskiftet som den eneste TV-udbyder herhjemme samtlige Viasats kanaler og streamingtjenester med i bagagen, også som tilkøb en ad gangen. Hele december bliver der fri adgang til hele repertoiret med flere end 60 kanaler for at vække appetitten.

Dermed optrappes TV-krigen om danskerne yderligere, efter at det TDC-ejede YouSee for nylig annoncerede særlige ekstratjenester til sine TV-kunder i forsøget på at holde længst muligt på dem og få dem til at købe større abonnementer.

4
Rift om ny aktiesparekonto: 200.000 danskere står klar

Ca. 200.000 stemmeberettigede danskere er klar til at bruge en ny aktiesparekonto, viser måling af et repræsentativt udsnit af befolkningen

Aktiemarkedet kan stå foran en økonomisk vitaminindsprøjtning, hvis regeringen kommer igennem med sit ønske om at give danskerne en aktiesparekonto til køb og salg af aktier. Det skriver Børsen.

Ifølge en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har lavet for Børsen, kender 19 pct. af de stemmeberettigede danskere til kontoen. Af dem, der kender til kontoen, vil hver fjerde bruge kontoen, hvis den bliver indført. Det svarer til at omkring 200.000, ca. 5 pct.af de stemmeberettigede danskerere, er klar til at spytte penge ind på en konto, hvorfra de kan købe og sælge aktier med lettere skatteregler, end der er gældende i dag.

3 ting eksperten holder øje med i dag:

Onsdagen står så absolut igen i regnskabernes navn og derfor er de 3 ting som investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen koncentrerer sig om onsdag, selsksabsspecifikke:

  • Leverer Kåre Schultz (in absentia efter sin afgang til Teva) sin 8. kvartalsopjustering? Efter Kåre Schultz aflagde sit første ”eget” og hele kvartal i november 2015, har Lundbeck ved hvert kvartal opjusteret forventninger til omsætning og EBIT. Sker det igen i dag?
  • ISS fik i oktober en ordentlig kursmedvind, da de offentliggjorde den største enkeltordre nogensinde med Deutsche Telekom. Aktien steg markant og var et godt kursplaster på såret efter at ISS i 2. kvartal skuffede på indtjeningen. Var 2. kvartalsskuffelsen en enlig svale?
  • Efter lukketid kommer Genmab med deres 3. kvartalstal som for en gangs skyld gør det interessant at følge et biotekselskab, når regnskabstallene bliver præciseret. Salgstallene for Darzalex – offentliggjort af J&J skuffede, men blev senere af J&J revideret uden at Genmab havde mulighed for at kommentere på om væksten i 3. kvartal var større end oprindelig annonceret. Genmabs manglende kommentarer skyldes, at de var i ”stille periode”. Tallene og ikke mindst de medfølgende kommentarer i dag vil vise om væksten fortsat er intakt og bedre end de tal som J&J først rapporterede.

Det sker i dag:

08:00 - Matas med regnskab
08:00 - ISS med regskab for tredje kvartal
08:00 - Lundbeck med regnskab

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger med mindre stigninger uden for Japan onsdag, mens de japanske investorer slæber sig afsted i hjulsporerne fra Wall Street, der trådte vande tirsdag.

Nikkei 225 -0,1
China Shanghai Composite +0,4
China CSI 300 +0,6
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI +0,2