Smørret bliver billigere efter nytår

Udsigt til prisfald på smør, fløde og andre fedtholdige produkter, når fedtafgiften kasseres fra årsskiftet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal i Folketinget besluttede onsdag at vinke farvel til den udskældte fedtafgift, der blev indført i efteråret 2011.

Afskaffelsen af afgiften kommer forbrugerne til gode i form af lavere priser på en række fedtholdige produkter.

De to største dagligvarekæder, Dansk Supermarked og COOP, venter faldende priser på for eksempel smør, fløde og visse typer kød fra årsskiftet.

- Vi vil sænke priserne, så det svarer til den fedtafgift, der nu forsvinder. Det vil slå fuldt igennem på prisen, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen, COOP.

Samme melding lyder fra pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand.

- Vi kommer til at justere priserne på en række kategorier af varer, som har været omfattet af fedtafgiften, siger pressechefen og afviser spekulationer om, at man blot vil fastholde priserne uændret og så tjene lidt ekstra på varerne.

- Det kommer ikke til at ske hos os. Prisfaldet vil slå igennem, og det bliver gennemskueligt, siger Mads Hvitved Grand.

Han nævner to eksempler. En pakke Lurpak-smør på 250 gram vil falde 2,60 kroner, når fedtafgiften fjernes fra årsskiftet. En kvart liter piskefløde vil få skåret 1,19 kroner af prisen.

Samme melding lyder fra De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer 1.300 købmandsejede supermarkeder, nærbutikker og minimarkeder. Her forventer vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen ligeledes, at prisen på smør vil falde med »et par kroner« fra nytår. Til gengæld advarer han om, at priserne vil stige på slik, chokolade, øl, vin og sodavand.

Det sker fordi, regeringen og de borgerlige som led i skattereformen besluttede at hæve punktafgifterne på disse varer med 3,63 procent fra årsskiftet.