Smeden kan ikke finde nye medarbejdere

Hos Lem Beslagfabrik er der brug for dygtige unge metalarbejdere, men de er ikke sådan lige til at få fat i, vurderer virksomhedens direktør, Peter Lambæk.

Foto: Johan Gadegaard

Lem Beslagfabrik i Vestjylland er en af de virksomheder, der allerede nu mærker, at der mangler arbejdskraft inden for flere vigtige områder. De frygter tilmed, at problemet vokser sig større i den nære fremtid.

Virksomheden beskæftiger 15 faglærte maskinarbejdere, seks ufaglærte og fire kontoransatte. De har eget værktøjsmageri og konstruktionsafdeling og fremstiller alle mulige slags metaldele til vinduer, døre, skabe, lamper og meget andet for en tocifret millionsum om året.

Men omsætningen kunne godt have været endnu større, hvis virksomheden havde haft mulighed for at ansætte flere af de helt rigtige medarbejdere, vurderer fabrikant Peter Lambæk.

»Der er masser af ledige hænder, men de fleste kan ikke tjene deres egen dagløn hjem. Så der er brug for flere unge og kvikke håndværkere. Arbejdet på en fabrik som denne kræver nemlig en del. Man skal være god til at regne og kunne sit kram. Bare en kommafejl kan betyde alvorlige kollisioner i vores maskiner, der vil medføre store udgifter. Så vi mangler dygtige unge med en håndværksfaglig uddannelse. Der er for mange, som ganske enkelt ikke har evnerne til dette her,« siger Peter Lambæk.

Han tilføjer, at der i snart mange år er blevet talt om, at industrien ville forsvinde ud af Danmark, og det hele ville blive lukket ned i løbet af de næste 20 år. Af samme grund er der alt for få unge, der tør satse på uddannelse og arbejde inden for industrien, mens alt for mange vælger gymnasiet.

Hverdag med mangel på folk

Peter Lambæk frygter, at manglen på arbejdskraft vil blive et voksende problem i de kommende år. Ikke alene på hans egen virksomhed, men i hele området.

»En del virksomheder – og også os selv – må sige nej til opgaver, fordi der ikke er kapacitet til at løse dem. Det er hverdagen for os,« siger han.

Lem Beslagfabrik har forholdsvis mange unge ansatte, men Peter Lambæk siger, at mange andre virksomheder i området står over for det problem, at en del af de ansatte i de kommende år går på pension. Alene af den grund vil virksomhederne få problemer med at skaffe ny arbejdskraft.

»Det er ikke kun os, men også andre metalvirksomheder her i området, der mangler de helt rette folk, og som derfor ikke producerer alt, hvad de kunne under optimale forhold,« siger han.

Hos Metal i Skjern-Ringkøbing siger afdelingskasserer Carsten Kjeldgaard, at der i hele deres område for tiden kun er 30 ledige.

»Da ledigheden toppede her, var den oppe på 200. Så ledigheden er ret lav nu, og det er især inden for metalforarbejdning på maskiner, der kaldes for CNC, at vi ser et problem. Det er personer med mere specielle kompetencer, der er mangel på lige nu. Men der er ingen tvivl om, at det i de kommende år vil sprede sig til andre områder, så der kommer en mere generel mangel på folk. Derfor er vi også meget opmærksomme på at sige til virksomhederne, at de skal skabe deres egen fødekæde og sørge for at tage lærlinge ind på de områder, hvor de ser et fremtidigt behov,« siger Carsten Kjeldgaard.