Smedegaard: Velfærden er gået for vidt

Der skal handles nu, hvis det danske velfærdssystem skal fremtidssikres.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne bliver fattigere, og det vil ikke længere være muligt at betale for et stærkt velfærdssystem, hvis det ikke lykkes at skrue op for væksten i det danske samfund.

Sådan lyder konklusionen fra en af Danmarks tungeste erhvervsfolk, koncernchef Nils Smedegaard Andersen fra A.P. Møller - Mærsk, der den sidste tid har været med til at fastlægge indholdet i det vækstudspil, som Vækstforum skal aflevere om få dage.

Nils Smedegaard Andersen er entydig i konklusionerne, når han skal sætte ord på nogle af de problemer, som Danmark står over for og som er dræbende for væksten i det danske samfund.

»Jeg mener, at skatten er for høj, og at det er nødvendigt, at vi ser på, hvordan vi sikrer en fair fordeling mellem dem, der arbejder og betaler skatterne og dem, der ikke bidrager. Samtidig er det nødvendigt, at vi får skåret i den meget store offentlige sektor, og at vi sikrer, at vi har tilstrækkeligt med arbejdskraft,« siger Nils Smedegaard Andersen, der samtidig mener, »at velfærden er gået for vidt, og at danskerne tager for mange ting for givet i dag«.

Nils Smedegaard Andersen er bekymret for, at Danmark vil forsøge at modarbejde globaliseringen i stedet for at udnytte den. Det sker bl.a. ved at holde fremmede ude af Danmark og ved ikke at have en trimmet offentlig sektor, som ikke er større end i sammenlignelige lande. Ændres det ikke, vil Danmark ikke have råd til at betale for et stærkt velfærdssystem.

Læs også: Topchefer i opgør med skattestop og lønstigninger

»Så bliver danskerne fattigere, og vi mister velstand. Det er en udvikling, vi allerede kan se, og det er derfor, at det er helt afgørende, at vi får øget væksten og dermed sikrer indtægter til virksomhederne og landet, så vi kan betale for velfærden,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Det er ikke, fordi Mærsk-direktøren er bekymret for de store virksomheders konkurrencekraft.

»Store globale virksomheder som A.P. Møller - Mærsk skal nok klare sig, vi opererer jo globalt under alle omstændigheder. Men det er afgørende, at vi fastholder de store virksomheder, der har mange ansatte og som kaster beskæftigelse og investeringer af sig,« siger Nils Smedegaard Andersen.