Småøer oplevede størst vækst i beskæftigelsen

Beskæftigelsen steg i tre ud af fire kommuner i første kvartal. De er de største byer, der trækker det store læs, mens højdespringerne blev Læsø og Ærø.

Fremgangen på Læsø og Ærø skal ses i lyses af de lave indbyggertal på øerne, der betyder, at der reelt kun er skabt i alt 51 arbejdspladser på de to øer i første kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Flere danskere får et arbejde. Siden beskæftigelseskurven knækkede i andet kvartal 2013, er der skabt 83.400 lønmodtagerjobs på landsplan. Alene i første kvartal steg lønmodtagerbeskæftigelsen med 9.300 personer – en stigning på 0,4 procent.

Størst var beskæftigelsesfremgangen på Læsø og Ærø på henholdsvis 4 og 2,1 procent.

»Vi har undersøgt beskæftigelsesvæksten i hver kommune, og som vi tidligere har set, sker beskæftigelsesvæksten især i hovedstaden og de større byer, men i det her kvartal, er der et par øer, hvor der sker noget,« siger Jens U. Hjarsbech, der er økonom i Dansk Erhverv.

Fremgangen på Læsø og Ærø skal dog ses i lyses af de lave indbyggertal på øerne, der betyder, at der reelt kun er skabt i alt 51 arbejdspladser på de to øer i første kvartal.

»Man skal huske på at Læsø eksempelvis kun har 532 beskæftigede, så der skal ikke mange nye beskæftigede til for at give en forholdsvis høj kvartalsvækst,« Jens U. Hjarsbech.

I den kedelige ende af skalaen ligger desuden to andre øer, Fanø og Samsø der oplever beskæftigelsestilbagegang på 3 og 2,6 procent.

Flere arbejdspladser – ingen vækst

Med de 83.400 arbejdspladser, der er skabt siden 2013, har Danmark vundet halvdelen af de arbejdspladser tilbage, der gik tabt efter finanskrisen. Men alligevel snegler den danske vækst sig af sted, og Danmark ligger i bunden af vækstprognoserne for Euroområdet.

»Det der driver væksten i øjeblikket er privatforbruget, der ser pænt ud, men resten har svært ved at komme i gang. Så vi har faktisk set en økonomi med pænt stigende beskæftigelse over tre år, uden at vi egentlig har set nogen videre vækst i økonomien,« siger Jens U. Hjarsbech.

Med en ledighed på 4,3 procent og fortsat beskæftigelsesvækst er der ved at opstå risiko for flaskehalse, advarer Jens U. Hjarsbech.

»Det gælder især lokalt, for det er jo ikke sikkert, at de 100 eller 200 ledige i en kommune har de kompetencer, som virksomhederne i lokalområderne har brug for,« siger Jens U. Hjarsbech.