Små virksomheder vågner op til ny patentvirkelighed

Der bliver mange flere patenter at holde øje med for danske virksomheder, hvis Danmark tilslutter sig det europæiske enhedspatent og Patentdomstolen. Det vil især udfordre de små virksomheder, vurderer flere patentrådgivere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patentbureauer lever af at rådgive virksomheder om patenter, og de er over en bred kam fortalere for den patentreform, som Danmark skal stemme om på søndag. Men der er bestemt også ulemper ved det nye system, som især vil udfordre mindre virksomheder, der fokuserer på hjemmemarkedet, vurderer flere patentrådgivere.

»Jeg er grundlæggende tilhænger af effektive patentsystemer, som har været med til at skabe stærke økonomiske samfund som f.eks. i Tyskland og Japan. Men det er en sag med to sider. Systemet bliver en fordel for dem, der ejer patenter, men det vil give problemer for små og mellemstore virksomheder, der ikke er patentaktive - og dem har vi klart flest af i Danmark,« siger Leif Rørbøl, som er adm. direktør for Budde Schou, der er et af landets største patentbureauer.

I dag er det kun omkring en tiendedel af alle europæiske patenter, der gælder i Danmark, men det vil ændre sig markant fremover, hvis Danmark tilslutter sig det europæiske enhedspatent og Patentdomstolen.

»Der kommer uden tvivl til at gælde flere patenter i Danmark, da det i dag kun er hvert tiende europæiske patent, der også valideres i Danmark. Er Danmark med i EU-patentet, vil alle, der vælger et EU-patent, automatisk få patent i Danmark. Derved kommer flere danske patenter, og risikoen for at krænke et patent på det danske marked vil blive større,« forklarer Jesper Mark Wenzel, der er partner hos en anden af landets store patentrådgivere Chas. Hude.

Stort krav til screening

Flere patenter betyder mere arbejde med at screene markedet, inden man sender nye produkter på markedet. Og det gælder både for selskaber med og uden patenter. For store, meget patentaktive selskaber som f.eks. Novo Nordisk er fordelene dog langt flere end ulemperne. Sådan forholder det sig ikke for de små selskaber.

»Der kommer mange flere patenter og dermed også flere problemer for de små virksomheder. Man bliver nødt til at være forsigtigere og undersøge markedet meget grundigt for patenter, før man går i gang med eksport. Hvis systemet kommer til at ligne det tyske, og det tyder meget på, så får små danske virksomheder deres sag for, så jeg er betænkelig,« siger Hans Ole Larsen, der er direktør i patentbureauet Larsen & Birkeholm.

Jesper Mark Wenzel understreger dog, at systemet kommer i størstedelen af EU, uanset hvad vi stemmer herhjemme. Han vurderer, at det er bedst at gå med, så vi får muligheden for at påvirke systemet.

»Hvis man kun agerer på det danske marked, ville jeg stemme nej, men jeg har i mine mange år i branchen kun oplevet ganske få virksomheder, der ikke gerne ville ud i Europa. Og vil man gerne eksportere, er det bedre at gå med og påvirke systemet, og samtidig for færre penge kan sprede patentet ud over hele Europa,« siger Jesper Mark Wenzel.

Sandhed med modifikationer

Ja-kampagnen med blandt andre regeringen og interesseorganisationen Dansk Industri i spidsen har gjort meget for at fortælle, at enhedspatentet og Patentdomstolen bliver en fordel, fordi Danmark er et meget patentaktivt land. Men det er en sandhed med modifikationer, mener Leif Rørbøl.

»Vi har nogle meget store selskaber med mange patenter, men ellers synes jeg, at danske selskaber er alt for lidt patentaktive. Min erfaring fra mange år i branchen er, at danske selskaber er langt mindre patentaktive end tyske,« siger han.

Nej-hjemmesiden Patentdomstol.eu kunne i denne uge offentliggøre en konsulentrapport, som Deloitte har lavet for den polske regering, der vurderer, at Polen er klart bedst økonomisk tjent med at holde sig uden for Patentdomstolen, hvis afgørelser har direkte effekt i de deltagende lande. Den vurdering har fået Polen til at holde sig uden for Patentdomstolen.

Herhjemme har regeringen ikke fået udarbejdet den slags konsulentrapporter, og det har ført til kritik. Leif Rørbøl vil ikke afvise, at billedet kunne være det samme i Danmark.

»Jeg tror, at en lignende undersøgelse i Danmark ville få nogenlunde samme konklusion, fordi danske virksomheder også havner i krænkelsessager,« vurderer han.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) afviste tidligere på ugen kritikken, da han sagde til Berlingske:

»Det er ikke faldet nogen ind, at det kunne være et økonomisk problem for Danmark, at det bliver billigere at varetage sit patent rundt om i Europa. Vi har haft en ret grundig proces, og det kan man se af alle høringssvarene, der er kommet ind. Der er blevet arbejdet på det her i mere end 30 år, så jeg kan ikke se, hvordan det skulle få negative økonomiske konsekvenser. Ikke medmindre man omgår patenter.«