Små virksomheder presses til at være bank

Store virksomheder gennemtvinger i stor stil lange kredittider hos leverandørerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens EU er parat til at bremse udviklingen, hvor store selskaber som for eksempel Carlsberg, TDC og statsejede Dong Energy kræver længere og længere kredit af underleverandører, blåstempler finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) Dong-kursen, skriver epn.dk.

- Dong Energy har oplyst, at de ændrede betalingsfrister, som Dong Energy indfører over for sine underleverandører, svarer til, hvad en række større danske virksomheder allerede praktiserer eller planlægger at indføre, fastslår ministeren i et to uger gammelt svar til Folketinget.

Anledningen til svaret er et spørgsmål fra Enhedslistens energiordfører, Per Clausen, som blandt andet vil høre, om Claus Hjort Frederiksen finder det rimeligt, at Dong - som staten ejer 74 procent af - skruer bissen på og presser underleverandører til at fordoble kredittiden til to måneder.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen skyldes Dongs jagt på længere kreditter ”forretningsmæssige overvejelser”.

EU uenig med ministeren

Modsat finansministeren finder et flertal blandt EU’s 785 folkevalgte, at de store selskaber er ude på et skråplan, når de forsøger at tørre en del af regningen fra finanskrisen af på små og mindre virksomheder ved at kræve, at de agerer bank for milliardkoncernerne.

- Vi vil simpelthen forhindre, at større virksomheder bruger deres størrelse til at presse de mindre. Virksomheder skal ikke bruge hinanden som banker, siger Jens Rohde, partikollega til Claus Hjort Frederiksen og medlem af EU-Parlamentet for Venstre til epn.dk.

Netop nu er et forslag om en permanent kreditgrænse på maksimalt 30 dage på vej gennem EU’s lovmølle. Jens Rohde og EU-kollegaen Bendt Bendtsen (K) venter, at de nye regler ser dagens lys allerede næste år.