Små virksomheder kvæles af statens indkøbspolitik

Forvridning. Imens flere offentlige indkøbere dropper at sende deres opgaver i udbud og i stedet køber direkte ind hos faste storleverandører, tørrer ordrebøgerne langsomt ud hos landets mange lokale virksomheder.

Staten og kommunerne er godt på vej til at modarbejde løfterne i regeringens eget grundlag om at støtte de små virksomheder og innovationen i Danmark.

De offentlige indkøbere lægger nemlig stadig flere ordrer i hænderne på få udvalgte leverandører på faste rammeaftaler. Dét kan nu mærkes ude hos landets mindre virksomheder, som mister opgaver fra det 140 milliarder kroner store offentlige marked.

- Det offentlige marked er ved at blive fuldstændig lukket, og reserveret nogle få store virksomheder. Dette selvom vi har regeringens egne ord for, at der skal tages hensyn til de mindre virksomheder, siger chefjurist Peter Andersen hos Håndværksrådet. .

Det generelle problem er i følge chefjuristen, at det offentlige køber mere ind via rammekontrakter, hvor kun en håndfuld leverandører får lov at levere alle pc'er, møbler, teleydelser, fødevarer, flyrejser, software og meget andet.

Der er i dag 60 rammekontrakter hos Staten og Kommunernes Indkøbscentral A/S (SKI), som i første halvår af 2007 har oplevet en omsætningsfremgang på 20 procent.

Sideløbende med denne praksis har finansminister Thor Pedersen (V) lavet sine egne rammeaftaler, hvor der er købetvang for staten.

Alle ministerier og styrelserne må fremover kun købe software, hardware, kontorartikler og møbler på finansministeriets rammekontrakter. Foreløbig skal staten have sparet 350 millioner kroner på den måde.

Håndværksrådet har offentliggjort 13 råd til de offentlige indkøbere, blandt andet en bøn om, at de offentlige opgaver deles op i mindre enheder.

I sidste uge kom så Dansk Erhverv med nogle henstillinger på vegne af sine omkring 20.000 medlemmer til Finansminister Thor Pedersen.

- Vi er bekymrede over den ensidige indkøbspraksis, den truer med at ødelægge konkurrencen, siger foreningens direktør Lars Krobæk

Medicoindustrien også ramtOgså inden for udstyr til hospitaler og sundhedspersonale møder man problemet. Her er der brug for at tage særlige hensyn til brugerne. Derfor kan der ikke laves rammeaftaler på det område, mener chefjurist Lene Laursen, Medicoindustrien.

- De har ellers flere gange forsøgt at få os med på tanken, men vi mener netop at vores område med CE-mærket medicinsk udstyr er alt for brugerafhængigt, siger lene Laursen, der alligevel frygter at de fem storregioner skulle finde på at samle deres indkøb.

- Det ville afskære de mindre innovative af virksomheder, og situationen kommer helt til at svare til det andre dele af erhvervslivet oplever hos Finansministeriets Indkøbssekretariat, advarer hun.

Finansministeren har for nylig erkendt, at "det er en udfordring for de leverandører, som ikke kan være med på kvantiteten." men henviser mindre virksomheder til at gå sammen i konsortier.

Han har nu lovet at se nærmere på Dansk Erhvervs forslag om at lade leverandører få mulighed for at matche det vindende forslag på mindre ordrer.Læs mere på side 10