Små virksomheder jubler over vækstpagt

Store dele af EUs vækstpagt er på plads og milliarder af euro er på vej i risikovillig kapital.

European Investment Banks (EIB) hovedkvarter i Luxembourg kan se frem til 60 milliarder euro, der skal distribueres videre til virksomheder i unionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS BOUVY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent torsdag aften kunne statsminister Helle Thorning-Schmidt sammen med Herman van Rompuy og Jose Manuel Barroso møde den ventende presse. Men selv om der på det tidspunkt ikke var en endelig, færdigpakket vækstpagt at præsentere, kunne trioen alligevel godt sige, at den var hjemme.

Alle de centrale dele af pagten, der handler om vækst og jobskabelse, er nemlig på plads, mens de resterende elementer handler om finansielle reguleringsmekanismer og placeringen af EUs patentdomstol.

Med vækstpagten kan erhvervslivet rundt om i unionen se frem til at få lettere adgang til lån. EUs medlemslande skyder nemlig omkring 75 milliarder kroner i Den Europæiske Investeringsbank. Og efter en gearing i banken, bliver det til 446 milliarder kroner på de anden side af skranken.

”Det er tiltrængte og vigtige tiltag, der nu er opnået enighed om. Herunder ikke mindst at få øget lånekapaciteten hos bankerne, så virksomhederne igen kan få adgang til kapital og komme i gang med at investere,” siger direktør i Dansk Erhverv, Christian T. Ingemann.Tilbage står blandt andet beslutningen om placeringen af EUs patentdomstol i London, Paris eller München, men EUs præsident Van Rumpoy lover, at der kommer en aftale senest fredag.

”Med de indgåede aftaler er vi kommet et godt stykke af vejen mod øget vækst i EU. Nu skal vi have de sidste vækstinitiativer med hen over natten og i morgen – specielt patentet. Det skal stå klart efter dette topmøde, at vejen frem er vækst,” siger Christian T. Ingemann.