Små virksomheder hænger fast i krise

Små virksomheder er langt fra ude af krisen, advarer bankdirektører i den danske finanstop. Situationen vil gå ud over den danske samfundsøkonomi, understreger professor.

Foto: Torben Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advarselslamperne blinker hos erhvervslivets storbanker. Topcheferne i Danske Bank, Nordea og FIH Erhvervsbank slår nu i samlet flok alarm: De små virksomheder er nemlig på ingen måde på vej ud af krisen endnu. Danske Banks ordførende direktør, Peter Straarup, er bekymret for de skader, som dårlige konjunkturer har givet det danske erhvervsklima.

»Vi kommer til at se færre tab, men der bliver en rimelig lang hale, og der kan komme bump på vejen, hvis den økonomiske aktivitet ikke rejser sig hurtigt. Krisen ser ud til at blive langvarig for de små virksomheder,« siger Peter Straarup i et interview med Berlingske Business.

I Dansk Byggeri tør seniorøkonom Finn Bo Frandsen først håbe på, at situationen vender i 2012.

»Der er stadig feber, og antallet af konkurser ligger væsentligt over det normale niveau. Det er meget hårde tider. Efterspørgslen er faldet hurtigere, end udbuddet har kunnet tilpasse sig, og der er en benhård priskonkurrence lige nu. Det er svært at få økonomien til at hænge sammen,« siger Finn Bo Frandsen. Situationen er svær at ændre, så længe væksten ikke for alvor kommer i gang, og det kan vare flere år, spår Straarup.

»Der er nu knap to procents vækst i Danmark, men da produktionsforbedringen helst skulle være bedre end to procent, så kan vi ikke ligefrem sige, at væksten skaber nye arbejdspladser. For at skabe flere arbejdspladser skal væksten jo være bedre end produktionsforbedringerne. Jeg er ikke sikker på, at dette er et miljø, hvor forbrugeren vil begynde at bruge flere penge. Derfor må vi leve med et relativt lavt aktivitetsniveau i Danmark over en flerårig periode,« siger Peter Straarup.

Og det er et problem, fordi det også går ud over de innovative virksomheder, som i fremtiden skal trække samfundsvæksten.

»I iværksætterniveauet mærker man, at aktiviteten er markant lavere end før krisen. Folk holder fast på deres gode faste job. Alle har trukket følehornene til sig efter krisen, så der er heller ikke nok risikovillige investorer til at bakke op om de små iværksættere,« siger Søren Hougaard, som er adjungeret professor i iværksætteri ved Copenhagen Business School (CBS). B / 4-5