Små virksomheder advarer mod unfair konkurrence

Konkurrencen fra udenlandsk arbejdskraft er så hård, at de små virksomheder nu advarer mod, at kommunernes nytilladte anlægsinvesteringer risikerer at gå uden om danske håndværkere.

Foto: Claus Bech. Politiet og arbejdstilsynet i aktion mod illegal udenlandsk arbejdskraft.
Læs mere
Fold sammen

Det gør ikke nødvendigvis køen i jobcentrene kortere, når kommuner eller pensionsselskaber poster millioner i nye anlægsinvesteringer. For medmindre opgaverne bliver delt op i mindre stykker, vil de går til store virksomheder, som har mulighed for at bruge udenlandske underleverandører, typisk fra Østeuropa, som er billigere end de danske.

Sådan lyder det fra de mindre og mellemstore virksomheder i byggebranchen, der er organiseret i Dansk Håndværk.

»Vi er glade for, at kommunerne får lov til at øge anlægsinvesteringerne, og at pensionsselskaberne vil investere i nyt byggeri. De lægger vægt på, at de skal foregå på danske arbejdsvilkår, men hvis ikke opgaverne er af en størrelse, så de små kan være med, er der en betydelig risiko for, at udlændingene vil sætte sig på jobbene som underleverandører til de helt store spillere,« siger formand for Dansk Håndværk Erik Möbius.

Strammere krav til kommunerne

Diskussion om udenlandsk arbejdskraft har taget fart, dels fordi LO-fagbevægelsen har presset på, dels fordi regeringens mantra længe har været at kickstarte økonomien til vækst via offentlige investeringer. Selv om den strategi tilsyneladende er gået i glemmebogen igen, er der allerede nu planlagt anlægsinvesteringer for flere hundrede milliarder kroner i store projekter som Femern Bælt, jernbaner og supersygehuse, som regeringen meget gerne så, at danske håndværkere fik gavn af. Derfor skal den blandt andet til foråret forhandle med kommunerne, om hvordan de kan indføre arbejdsklausuler i kontrakterne så lovgivningen bliver overholdt ude på deres byggeopgaver.

»Men vi har stadig brug for at kigge mere på udbudsreglerne og for mere kontrol med, hvad der sker ude på pladserne. Det kan ikke være rigtigt, at det kun skal være fagbevægelsens opgave,» siger Erik Möbius.

Men hvorfor går de mindre virksomheder ikke sammen i større konsortier?

»Det er juridisk meget svært og omkostningstungt for små virksomheder, og det kræver også en fælles virksomhedskultur.«

Både Skat og Arbejdstilsynet har det seneste år kørt en særlig indsats over for udenlandsk arbejdskraft og har opdaget store problemer med både skatteindbetalinger og arbejdsmiljøregler.

Det er hele byggebranchen og fagbevægelsen enige om skal stoppes.