Små vikarbureauer frygter ny indkøbsaftale

Konkurrence. Kommunerne kan fremover indgå én fast indkøbsaftale på administrations- og sundhedsområdet.

Statens og kommunernes indkøbsservice (SKI) er ved at lægge sidste hånd på et udbud på vikar-ydelser for at lave en rammeaftale mellem det offentlige og vikar- bureauerne. Aftalen træder i kraft til maj og giver kommunerne mulighed for at vælge bestemte vikarbureauer til at levere sundhedspersonale og administrativt personale til en fastlagt pris.

Men flere små vikarbureauer er bekymrede for, om kommunerne vil fravælge dem til fordel for de større konkurrenter.

»Vi er bange for, at kommunerne vil vælge det billigste vikarbureau og glemme at se på kvaliteten. Det er vores erfaring, at kunderne især ser på prisen, og jeg frygter, at de større bureauer bedre kan presse prisen ned, end vi kan,« siger administrationschef i bureauet Ready2Care, Jes Aabo.

Også hos det nyetablerede vikarbureau KCCB fra Ølstykke gør leder Carina Mardov sig overvejelser om de nye rammeaftaler. Vikarbureauet har 25 vikarer og lever blandt andet af et godt omdømme i de enkelte institutioner i kommunerne. Når en kommune kun skal lave en enkelt aftale til en fast pris, risikerer hun at blive tabt i kampen mod større bureauer.

»Jeg håber, at kommunerne vil lytte til de enkelte institutioner, hvor vi har et godt ry, i stedet for blot at vælge at indgå aftale med et stort bureau. Men et bureau med 3.000 vikarer har måske bedre chancer for at få en sådan aftale, selv om vi kan være ligeså leveringsdygtige som dem,« siger Carina Mardov.

I modsætning til de eksisterende indkøbsaftaler, bliver den nye rammeaftale opdelt på regioner, så lokale bureauer i princippet får mulighed for at byde ind. Derfor mener SKI ikke, at bureauerne har grund til at frygte fremtiden.