Slut med shopping i Malmø

Den svenske krone er på vej op efter et stort dyk henover året. Faktisk er den så meget på vej op, at det snart ikke længere kan betale sig for danskerne at shoppe i det svenske.

Foto: Bo Amstrup
Malmø og andre svenske byer har nydt godt af danskernes købelyst henover det sidste år. Men nu er det måske snart slut med at købe billigt tøj og forbrugsvarer hinsidan. Efter et stort dyk henover året er den svenske krone ved at kravle op, og analytikere forudser, at den fortsat vil stige i løbet af efteråret.

Ifølge John Hydeskov, senioranalytiker fra Danske Markets er den svenske krone den mest stigende valuta i øjeblikket blandt de ti største valutaer og har på en måned steget med 5,7 procent. I dag står de svenske kroner 7,10 mod dollaren og 10,20 mod euroen. I Danmark står den på 0,72 mod en dansk krone. Det niveau har den svenske krone ikke været på siden november sidste år.

”Den er pludselig kommet stærkt tilbage. Den svenske krone har tidligere været meget frasolgt blandt andet på grund af den svenske banksektors aktiviteter i det baltiske område, som investorerne har været usikre på. Men nu er tilliden genoprettet, og det er den mest kraftigt stigende valuta i øjeblikket,” siger John Hydeskov, der samtidig fastslår, at de gyldne tider for købelystne danskere i Sverige er ved at være forbi.

Skulle have været afsted i forsommeren
”De tider er ved at slutte. Det var i forsommeren og her henover sommeren at man fik mest ud af valutaforskellen. Det er et spørgsmål om tid, før den svenske krone igen bliver stærk. For investorerne er kommet ud af busken. Så der er et stort potentiale til stede,” siger John Hydeskov.

Ifølge den svenske valutahandler Marcus Hallberg fra Nordea er der sket store køb af den svenske krone blandt udenlandske spekulanter og svenske banker. Og det er gået stærkt i de sidste to uger.

”Jeg tror, at der har været et stort pres. Der er få valutaer, som har været så undervurderede som den svenske krone,” siger han til den svenske erhvervsavis Dagens Industri.

Han mener, at den svenske krone er sat ud på en rejse opad, men det kan tage tid.

”Den er fortsat vældig svag. Euroen har aldrig tidligere koster mere end 10 kroner inden krisen i efteråret. Vi tror på en fortsat stærk krone. Sverige står relativt stærkere end omverdenen. Og data her under efteråret kommet fortsat til at pege i en positiv retning,” siger Marcus Hallberg.