Slut med elitebestyrelser

Den finansielle sektor har udviklet sig til en så sofistikeret og kompliceret forretning, at det er nødvendigt at gøre op med "elite-bestyrelser" med en overvægt at veltjente erhvervsfolk, som har skabt deres position og ry i andre brancher. Kendisser dropper økonomisk topmøde

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Sådan lyder dommen fra Zhu Min, group executive vice-president i Bank of China. Han mener, at finansielle virksomheder skal gå målrettet efter at rekruttere bestyrelsesmedlemmer med direkte indsigt i finanssektoren.

"Bestyrelserne skal bestå af professionelle," lyder hans opfordring. I Davos deltager Zhu Min i en række sessioner, hvor den dramatiske finanskrise dissekeres, og hvor deltagerne i World Economic's årsmøde samtidig forsøger at finde frem til en recept, som skal forhindre et udbrud af nye finanskriser.

Zhu Min bakkes op af en lang række eksperter, bl.a. Suzanne Nora Johnsen - fra Global Agenda Council on Systemic Financial Risk - som har arbejdet indgående med at afdække risici i finansielle virksomheder.

"I de fleste bestyrelser har man ment, at man har gjort et godt stykke arbejde. Men finansprodukterne er blevet så komplicerede, at mange bestyrelsesmedlemmer ikke har kunnet gennemskue det. De har været succesfulde i andre brancher, men de har ikke været i stand til at forstå udviklingen og farerne i finanssektoren," siger hun.

Under sessionerne i Davos bliver der også skudt med skarpt mod lønpakker og bonusordninger, som har ansporet til kortsigtet tænkning på bekostning af en ansvarlig risikovurdering.

Den svenske finansmand Jacob Wallenberg hører til blandt fortalerne for, at aflønningssystemerne bliver udsat for en kritisk granskning, men han understreger, at det ikke betyder, at bonusordninger skal afskaffes - de skal blot bruges med større omtanke fremover.

Eller som Lord Turner fra Financial Services Authority (FSA) i Storbritannien udtrykker det: "Mange mennesker er rasende over at se, hvor mange penge en række direktører har fået, når de samtidig har set, hvor meget disse mennesker har ødelagt. Vi er nødt til at se på de incentives, der har været gældende. Det må ikke være sådan, at direktørerne blot danser, så længe musikken spiller - og endda danser videre efter at musikken er stoppet. Lønpakkerne må ikke lægge op til for kortsigtet tænkning."

Centralt i debatterne om finanssektorens fremtid står krav om større gennemsigtighed, ligesom der er krav om bedre regler, som skal udvikles og koordineres i et tæt internationalt samarbejde. Men samtidig står det klart, at både finanssektoren og myndighederne er klar over risikoen ved at gennemføre en overregulering.

"Hvis vi overregulerer, vil vi ødelægge entrepreneurshop og generelt svække økonomien," lyder advarslen fra Jacob Wallenberg.