Slut med amerikansk nulrente og rederi i pengenød

Foto: LUCAS JACKSON.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Det er dag et i kølvandet på en historisk dag i USA. En syvårig epoke med nulrentepolitik i USA er forbi, efter at den amerikanske centralbankchef onsdag aften dansk tid valgte at hæve renten med 0,25 procentpoint. Den umiddelbare reaktion kunne aflæses på både de amerikanske og asiatiske aktiemarkeder. Læs også hvordan en dansk analytiker ser på rentestigningen.

Fra rentestigning skal vi ud i høj sø, hvor et anf landets mest traditionstunge rederier er kommet i vanskeligheder. Rederiet J. Lauritzen, der de seneste fire år har tabt over fem mia. kroner, står over for et skæbneår. Ejeren, Lauritzen Fonden, skal til lommerne for at støtte selskabet, erkender bestyrelsesformanden. Fondens store ejerandel af børsnoterede DFDS kan komme i spil.

Fra vand til luft, hvor der igen er kommet luft under vingerne hos SAS efter et solidt årsregnskab onsdag. Rickard Gustafson, topchef i SAS, løfter i et interview med Berlingske lidt af sløret for de mange planer, som selskabet har for 2016. Et år hvor han også venter betydelig konkurrence og flere omkostningsbesparelser.

Vi slutter af på den københavnske vestegn, hvor der for alvor er lyspunkter. Parterne bag testcenteret for udendørsbelysning, DOLL, har afsat 54 mio. kr. til at udvide lyslaboratoriet til hele »Greater Copenhagen«. 20 pilotprojekter skal bringe regionen i front, når det kommer til at udbyde fremtidens lys.

Med ønsket om en god dag

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk.