Slap af - der er jo krise

Pengejagten er intens midt i krisen. Alligevel føler medarbejderne større ro og mindre stress.

Næsten hver tredje virksomhed oplever, at der er mindre stress på arbejdspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox/modelfoto
Stressen daler i de danske virksomheder. Det er konklusionen af en rundspørge blandt 127 virksomheder, som især beskæftiger sig med detailhandel og engros.

Dansk Erhverv står bag undersøgelsen, hvor virksomhederne i slutningen af første halvår er blevet spurgt om, hvordan de oplever stressniveauet i forhold til samme tid sidste år.

Halvdelen føler, at stressniveaet er det samme, mens 17 procent mener, at det er blevet højere. Til gengæld oplever næsten hver tredje virksomhed eller 29 procent, at der er mindre stress i virksomheden.

- En del af forklaringen kan ligge i den danske model for ledelsespraksis, hvor samarbejde og krisehåndtering spiller ind. Når krisen trykker virksomhederne og dens ansatte, rykker de tættere sammen og fokuserer på samarbejde og på at få løst opgaverne bedst muligt, mener Martin Darré, hr-konsulent i Dansk Erhverv.

Virksomhederne oplever, at det er de 30-49-årige, som især rammes af stress. Faktisk peger 61 procent af virksomheder på denne gruppe som den mest stressramte, mens 20 procent oplever, at medarbejdere over 50 år er mest stressede.

- Det kan være en forklaring, at der er flere af dem på arbejdsmarkedet. Det kan også være en forklaring, at flere af dem har børn, siger Martin Darré.

Netop hjemmeboende børn kan gøre forældre stressede. Ann-Kristina Løkke Nielsen underviser på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, og har tidligere udført en stressundersøgelse blandt ledere. Undersøgelsen viste, at ledere med hjemmeboende børn bliver mere stressede end ledere, som ikke har børn under eget tag. Det kan dog være en hjælp at arbejde hjemme fra tid til anden.

- Hvis man har hjemmearbejde, er det en fordel. Det kan forbedre muligheden for, at man opfylder flere af sine karriere- og private roller. Når man sidder hjem tager det for eksempel ikke lang tid at sætte en vask over, som passer sig selv, forklarer Ann-Kristina Løkke Nielsen.

For at dæmme op mod stressen benytter 85 procent af virksomhederne ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse dialog mellem leder og medarbejder.

- Det er meget positivt, at virksomhederne i høj grad går ind og taler om sygefravær og stress, for det har en klar effekt. Vi har set en kraftig stigning i det fokus de sidste fem år, og medarbejderne bliver ikke længere forbavsede over, at lederne tager disse emner op. Tilliden mellem leder og medarbejder er i den situation afgørende, da det skaber tryghed, uddyber Martin Darré.

Læs på erhvervsbladet.dk lige nu:

Jeg kommer ikke i dag, chef

Brugte benzinslugere sælger godt

Firmaer ser gennem fingre med dårlige betalere