Slaget om statsligt DONG-ejerskab er langtfra slut

Det sidste ord er ikke sagt til spørgsmålet om, hvor meget staten skal eje af energiselskabet DONG. Aftalen kan opsiges i 2020. En sejr, mener SF, mens Dansk Folkeparti kalder aftalen katastrofal.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om et bredt politisk flertal på Christians­borg har aftalt, at staten bibeholder sin aktiemajoritet i energiselskabet DONG Energy efter en børsnotering, er slaget om statsligt ejerskab af DONG langtfra slut.

Staten ejer i dag 59 procent af DONG Energy. De fem partier bag aftalen om børsnotering, regeringspartiet Venstre, de Konservative, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SF, skriver nemlig følgende i aftalen om børsnoteringen af DONG:

»Parterne er enige om (...) at staten bibeholder majoriteten af aktierne indtil mindst 2020, medmindre parterne aftaler andet. Statens ejerandel kan herefter kun ændres yderligere, hvis alle parterne er enige herom.«

Den formulering undrer Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen sig i høj grad over. Dansk Folkeparti har stået uden for aftalerne om salget af DONG, siden et flertal i Folketinget valgte at gøre Goldman Sachs, ATP og PFA til medejere i 2013.

»DONG er så vigtigt et selskab for det danske samfund, at staten altid skal have aktiemajoriteten. Derfor er det katastofalt, at man har valgt så floffy en formulering. Jeg er meget urolig over, at man overhovedet har skrevet ned, at der kan røres ved det. Det indikerer jo, at man er inde i nogle over­vejelser om at opgive kontrollen,« siger René Christensen.

»Hvis man vil styre et samfund i dag, kan man gøre det ved at lukke ned for el’en. Derfor undrer det mig, at man går med til det her. Den gang staten solgte til Goldman Sachs, indgik man en aktionæroverenskomst, så staten ikke længere bestemmer, hvem der leder selskabet. Hvis man nu begynder at diskutere, om staten overhovedet skal eje aktiemajoriteten, går man alt, alt for langt,« tilføjer René Christensen.

Alternativet er også stærkt utilfreds med aftalen og henviser blandt andet til den bløde formulering om fastholdelse af statsligt ejerskab.

»Det er en glidebane. Hvis man har brug for lidt flere penge, vil man kunne sælge yderligere ud af statens aktier,« siger erhvervsordfører Rasmus Nordqvist.

Skal man tro SFs finansordfører Jonas Dahl, der fredag var med til at forhandle aftalen i hus, er formuleringen imidlertid en sejr for de partier, som ønsker, at staten skal bevare kontrollen med DONG Energy.

»Det har været helt afgørende for os at få et årstal med i aftalen. På den måde sikrer vi, at et borgerligt flertal først kan begynde at overveje at opsige aftalen efter næste folketingsvalg. Vi har altså sikret, at staten har kontrol med DONG i to valgperioder frem, medmindre der sker noget helt uforudset som for eksempel en kapitaludvidelse,« siger Jonas Dahl.

For ham er slaget om DONG-ejerskabet derfor langtfra slut, og SF vil kæmpe for at sikre, at der også i 2020 er et parlamentarisk flertal for at bevare statens kontrol med DONG.

Han nævner blandt andet Socialdemokraterne som en allieret. Hos Socialdemokraterne slog Henrik Sass Larsen fredag aften i TV2 News fast, at S ikke har planer om at sælge yderligere ud af DONG, som det ligger nu. Han ville dog ikke spå om, hvad der sker om ti eller 20 år.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der har siddet ved bordenden under forhandlingerne om aftalen om børsnotering af DONG, mener ikke, der er grund til bekymring.

»Hovedaftalen er, at staten bevarer aktiemajoriteten. Det er der tradition for ved det her selskab. DONG er en af de grønne frontløbere og er markedsledende inden for havvindmøller. Det er et område, som betyder meget for Danmark, og som skaber en hel del arbejdspladser. Men der er også en politisk erkendelse af, at vi ikke kan vide, hvad fremtiden bringer. Derfor har vi foretaget denne tilføjelse,« siger Claus Hjort Frederiksen.