Skuffende amerikansk kongetal sår tvivl om økonomisk opsving: »En streg i regningen«

Den amerikanske jobrapport for august viste langt lavere jobvækst end ventet. Det sår nu tvivl om, hvorvidt den amerikanske centralbank kan gå i gang med at neddrosle sit gigantiske opkøbsprogram.

Med fredagens skuffende jobtal er det nu mindre sandsynligt, at den amerikanske centralbank med Jerome Powell i spidsen vil annoncere en neddrosling af de massive obligationsopkøb på det næste rentemøde i september, vurderer bankøkonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele ugen har finansverdenen ventet på én ting: Den amerikanske jobrapport, også kendt som »kongetallet«.

Fredag eftermiddag dansk tid landede rapporten endelig, men den blev langt fra det festfyrværkeri analytikerne havde håbet på. Tværtimod viste den overraskende lav jobvækst og blev generelt anset for at være skuffende.

Det sendte med det samme dollaren og amerikanske statsrenter ned, mens aktier også tog et dyk. Det danske eliteindeks, C25, faldt for eksempel 1,2 procent, mens de amerikanske indeks åbnede med røde tal. Dollaren faldt til 6,25 kroner fra at have kostet 6,28 kroner tidligere på dagen.

Rapporten viste, at der blev skabt 235.000 job i USA i august, langt under de 732.500 som analytikerne havde forventet ifølge Bloombergs estimater. Samtidigt faldt arbejdsløsheden til 5,2 procent fra 5,4 procent. Den hurtigt spredende deltavariant er blevet peget på, som årsagen til den lavere jobvækst i august. Der mangler nu stadig over fem millioner arbejdspladser for at komme tilbage til niveauet, før coronapandemien ramte.

»Det må siges at være en gedigen skuffelse, der viser, at sommerens store deltavariant-udbrud har bremset jobvæksten i USA mærkbart. Det er naturligvis en streg i regningen, at jobvæksten i USA allerede nu er bremset op,« lyder det fra Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Tvivl om genopretning

Kongetallet er et af de absolut vigtigste pejlemærker for amerikansk økonomi og dermed for hele verdensøkonomien.

»Derfor kan danske eksportvirksomheder også sidde og ærgre sig lidt over, at man nu kan tvivle på styrken af genopretningen af amerikansk økonomi. Vi anser det da bestemt også som en streg i regningen,« siger cheføkonom Søren Kristensen fra Sydbank.

Han hæfter sig dog ved, at der ikke er en udbredt svaghed i de amerikansk nøgletal.

»Derfor er der ikke grund til at blive alt for bekymret. Hverken som investor eller som dansk eksportvirksomhed,« siger Søren Kristensen og fremhæver, at der i USA fortsat er mange ledige stillinger og stor mangel på arbejdskraft.

Komplicerer pengepolitikken

Selvom der ikke er grund til udbredt bekymring, rejser den amerikanske jobrapport et væsentlig spørgsmål: Vil det forhindre den amerikanske centralbank, også kendt som Federal Reserve, i at neddrosle sit gigantiske opkøbsprogram?

For at hjælpe den amerikanske økonomi gennem coronakrisen, køber Federal Reserve i øjeblikket obligationer for 120 milliarder dollar om måneden, men stigende inflation og et økonomisk comeback har pustet til spekulationen om at en opstramning er på vej. Inden fredagens »kongetal« forventede analytikere, at centralbanken ville annoncere en opstramning ved deres møde i september, men nu ser billedet mere mudret ud.

»Den amerikanske centralbank mødes om to uger, og den store diskussion er, hvorvidt den amerikanske centralbank vil annoncere, at neddroslingen af obligationsopkøbet er på vej,« siger Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker hos Danske Bank.

»Givet jobrapporten var svag, er det blevet mindre sandsynligt, hvilket for eksempel forklarer, hvorfor amerikanske renter og dollaren er faldet. Den amerikanske centralbank har mulighed for at sende nye signaler til markedet i næste uge, men fra næste lørdag starter »stilleperioden«, hvor man ikke længere må udtale sig til pressen, holde taler med videre forud for mødet,« tilføjer han.

Fortsat liv i inflationsfrygten

Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm, hæfter sig ved, at lønvæksten var relativ høj i fredagens jobrapport. Og det kan holde liv i den inflationsfrygt, som findes hos mange investorer, vurderer han.

I august steg timelønnen med 0,6 procent i forhold til måneden før. Det betyder, at lønnen nu er steget 4,3 procent på blot et år.

»Det svagere jobtal vil med sikkerhed lede til, at Federal Reserve vil vente yderligere et par måneder før neddrosling af dens obligationsopkøb annonceres. Vi ser november eller december som gode bud – selvfølgelig afhængigt af hvor godt styr, der er på coronasmitten,« lyder det fra chefstrategen.

Hos Sydbank er man enig i, at opstramninger på det næste rentemøde nu er mere end tvivlsomme.

»Vi vurderer, at det tidligst sker i oktober. En egentlig aftrapning går dog sandsynligvis tidligst i gang til december. Omvendt kan Federal Reserve også med glæde notere sig, at arbejdsløsheden falder, og lønstigninger tager lidt til i styrke. Det sker endda, selvom mange lavtlønnede i øjeblikket træder ind på arbejdsmarkedet. Man må derfor antage, at den reelle lønvækst er endnu større, end tallene antyder,« siger Søren Kristensen.