Skrot St. Bededag og få 19 mio. ekstra arbejdstimer

En opgørelse fra Landbrug og Fødevarer viser, at én enkel helligdag koster 19 mio. arbejdstimer. Det trækkes direkte fra vores timeopgjorte arbejdsstyrke, der skal op i gear for at matche den kommende ældrebyrde.

Foto: MORTEN JUHL. Bagermester Willy Flesner fra Marstrand-bageriet på Købmagergade sveder over hvederne i 1990. Selvom bagerne nok skal få arbejdet igennem op til St. Bededag, så vurderer Landbrug & Fødevarer i en opgørelse, at helligdagen koster 19 mio. arbejdstimer.
Læs mere
Fold sammen

Prisen for St. Bededag er noget højere end de fem-ti kroner, som de varme hveder som regel koster. En opgørelse fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer viser nemlig, at en helligdag som St. Bededag koster 19 mio. arbejdstimer i Danmark.

Problemet er ikke som sådan St. Bededag, påpeger Landbrug og Fødevarer, men den generelle produktivitet i Danmark. Tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser nemlig, at danskerne er et de folk i Europa, der arbejder færrest timer om året pr. arbejdstager.

»I fremtiden vil der være færre, der skal forsørge flere. Denne strukturelle udvikling, populært kaldet ældrebyrden, er en af de største, hvis ikke den største, udfordring for dansk økonomi,« skriver Landbrug og Fødevarer i analysen.

»For at løse problemerne med en voksende ældrebyrde, er Danmark nødt til at finde måder, hvorpå man kan øge arbejdsudbuddet, og derved modvirke den strukturelle udvikling.«

Arbejdsudbuddet kan som bekendt øges på mange måder. Man kan hæve pensionsalderen, få unge hurtigere gennem uddannelsessystemet, eller man kan få flere i arbejde. Sidstnævnte gjorde man stor stil op gennem det 20. århundrede, da kvinderne kom ind på arbejdsmarkedet.

Af flere af de ovennævnte grunde har Danmark en af de højeste erhvervsfrekvenser i OECD,

»Antallet af feriedage har stor betydning for det danske arbejdsudbud. I Danmark er der ca. 2,6 mio. beskæftigede, og en ekstra arbejdsdag vil selvsagt have stor betydning. Hvis man afskaffede en helligedag, f.eks. Store bededag, ville det danske arbejdsudbud stige med over 19 mio. timer årligt,« har Landbrug og Fødevarer altså regnet sig frem til.

Om Landbrug og Fødevarer har indregnet bagernes overarbejde i forbindelse med hvede-bagningen, melder historien ingenting om.