Skilsmisseforskeren bliver ny overvismand

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer bliver til nytår ny overvismand. Michael Svarer blev kendt, da han startede forskerkarrieren med at sætte tal og formler på »ægteskabsmarkedet«.

Michael Svarer kan fremlægge tunge økonomiske emner, så langt de fleste kan forstå dem. Foto: Sigrid Nygaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er tidligere blevet betegnet som den moderne professor, og han startede sin karriere med at sætte tal på skilsmisser. Flyt uden for byen og risikoen for en skilsmisse falder, har et af budskaberne blandt andet lydt.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer er netop blevet udnævnt til ny formand for det Økonomiske Råds formandsskab af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Han bliver derved landets nye overvismand, når han ved starten af det nye år afløser den nuværende overvismand, professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Michael Svarer bliver betegnet som en person, der i klar og tydelig tale kan fremlægge meget tunge økonomiske emner på TV, så langt de fleste kan forstå dem. Hans forskning spænder meget vidt inden for emner som sundhedsøkonomi, makroøkonomi og familieøkonomi. Og fremgangsmåden er at kombinere virkelige observationer med tunge og indviklede økonomiske formler.

Søger mod de større byer

I de første år som forsker vakte han stor opsigt, da han begyndte at sætte tal og formler på det kulørte emne »ægteskabsmarkedet«. I sin ph.d.-afhandling fra 2001 kom han frem til, at folk agerer rationelt i deres jagt på en partner. Det er helt på linje med den økonomiske teori.

Singler søger mod de større byer, hvor udbuddet af andre singler og dermed potentielle partnere er større. Når sammensmeltningen er sket, søger mange væk fra byerne med byttet i hånden, mener Michael Svarer at have påvist. Skilsmisseraten er større blandt de par, som bliver i de store byer, er et andet af resultaterne.

Siden hen er mange andre emner kommet på forskningsprogrammet hos den kommende overvismand. Da han i 2013 blev udnævnt til vismand, var hele dagpengesystemet noget af det første, han gerne ville dykke ned i. Spørgsmålet om hvorfor så mange danskere falder helt ud af systemet. Det har han været med til at sætte på dagsordenen i de halvårlige rapporter fra de økonomiske vismænd.

Her i efteråret har han blandt andet været ude og slå fast, at den ellers forhadte dagpengereform, der afkortede dagpengeperiode fra fire til to år, har givet en øget beskæftigelse.