Skepsis over for S-trusler mod banker

De Radikale afviser, at der er et aktuelt behov for politisk indblanding i bankernes prispolitik eller direkte kundebetjening, som regeringspartneren Socialdemokraterne ellers truede med i går. Oppositionen undrer sig over Socialdemokraternes trusler.

Foto: Rune Feldt. Socialdemokraterne truer med lovindgreb mod landets banker, hvis de ikke sikrer rimelige vilkår for svage kunder.
Læs mere
Fold sammen

Mens Socialdemokraterne truer med et lovindgreb mod landets banker, hvis de ikke sikrer rimelige vilkår for svage kunder, ser regeringspartneren de Radikale ikke problemer i bankernes prispolitik og udmeldinger om fremtiden.

De Radikales erhvervsordfører, Andreas Steenberg, kalder det bl.a. »Ok, at Danske Bank og Jyske Bank vil tage henholdsvis 300 og 400 kr. for at oprette en konto«. Samtidig understreger han, at han ikke vurderer, at der er et problem med danskere, der har problemer med at få en bankkonto.

»Jeg har heldigvis heller ikke opfattet det som om, at Danske Bank har nogen planer i den retning. Det er rimeligt nok, at en privat virksomhed som en bank tager betaling for at oprette en konto. Jeg opfatter mest Benny Engelbrechts indlæg som en løftet pegefinger, der skal minde om, at alle mennesker har ret til en bankkonto,« siger Andreas Steenberg.

Trussel om lovindgreb

De Radikales melding kommer, efter at Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, i går i Berlingske langede hårdt ud efter Danske Banks planer om at gøre det dyrere at være bankkunde for en række af de mindst attraktive kunder i fremtiden. Benny Engelbrecht truede i går med et lovindgreb mod bankerne, da han frygter, at en stor gruppe svage bankkunder i fremtiden vil have svært ved at få en bankkonto samt diverse services på rimelige vilkår.

»Vi må overveje at skride politisk ind, hvis branchen ikke selv finder en løsning,« skrev Benny Engelbrecht i et debatindlæg.

Advarsel til Danske Bank

Han understreger, at han først og fremmest har ønsket at igangsætte en debat om bankernes ansvar, og at indlægget skal ses som en advarsel til bl.a. Danske Bank.

»Vi mangler stadig svar på, hvad Danske Bank vil gøre med deres kunder fremadrettet. Nu må vi først se, hvad der sker. Men hvis man ikke finder balancen, må vi handle. Danske Bank er trendsættende for, hvordan man håndterer kunder i Danmark, og de skal forstå, at det er alvorligt ment,« siger Benny Engelbrecht.

I Venstre undrer erhvervsordfører Kim Andersen sig over meldingerne fra Benny Engelbrecht, som han betegner som »varm luft«.

»Når man kommer med sådanne udtalelser, bør man være mere præcis. Men vi mener grundlæggende ikke, at vi skal blande os i, hvordan det enkelte pengeinstitut bliver drevet, og hvordan prisstrukturen er. Det bliver ikke ændret med Venstres stemmer,« siger Kim Andersen.

I Liberal Alliance kalder erhvervsordfører Mette Bock Socialdemokraternes melding for »et eksempel på den fuldstændig uforbeholdne lyst til at styre, hvordan private virksomheder skal drive deres virksomhed på.«

Basale bankydelser

Det var i går ikke muligt at få en telefonisk kommentar fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, men hun understreger i en mail, at alle forbrugere i praksis skal have »adgang til en indlånskonto på rimelige vilkår«. Hun fremhæver samtidig, at hun som led i et forbrugerpolitisk eftersyn har nedsat en arbejdsgruppe, der bl.a. ser på, hvordan det kan sikres, at alle forbrugere i fremtiden får adgang til basale bankydelser som betalingsservice og netbank.