Skattetrick vasker sorte penge hvide

Virksomheder, der opløser sig selv, får ikke nogen systematisk opmærksomhed fra Skat. Dermed er der en reel risiko for et stort skattebedrag, vurderer ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt ser fint ud på papiret. Den lille ny virksomhed fik aldrig rigtig gang i omsætningen, og ejeren valgte derfor at lukke ned og betale skat af den begrænsede omsætning. Sagen er nu slut, og Skat vil sandsynligvis aldrig opdage sandheden.

Men i virkeligheden kunne den lukkede virksomhed have omsat for et kæmpebeløb, og ejeren vil efter lukningen kunne trække de sorte penge ud af virksomheden, uden at hverken kunder eller Skat opdager noget. Det skriver metroXpress onsdag.

Hvis en virksomhed går konkurs, bliver den endevendt af Skat og kurator, men virksomheder, der opløser sig selv, får ikke nogen systematisk opmærksomhed. Og da over halvdelen af alle oprettede virksomheder lukker inden for få år igen, er der en reel risiko for et voldsomt skattebedrag, mener Thomas Rønfeldt, der er fagansvarlig for skatteret på Aalborg Universitet.

»Der er et klart behov for indgreb på dette område. Siden finanskrisen har vi set et mistænkelig højt antal virksomheder, der lever i kort tid,« siger Thomas Rønfeldt til metroXpress og fortsætter:

»Sandsynligheden for at blive fanget er utrolig lille. Der er så meget fokus på konkurser hos Skat, at dette til sammenligning er helt overset. Ingen aner, hvor mange penge der bliver unddraget statskassen, men det kan være et meget stort beløb.«

Tal, som Erhvervsstyrelsen har trukket for metroXpress, viser, at der hvert år gennem de seneste fem år er mellem 8.000 og 10.000 virksomheder, der lukker ned igen mindre end et år efter, at de er blevet oprettet.

BNB