Skattestyrelse skal granske danske kryptobørser

Styrelse skal undersøge danske borgeres handler med forskellige former for kryptovaluta tre år tilbage.

Det kan få konsekvenser for borgere, der ikke har betalt den rigtige skat, hvis de har handlet med kryptovaluta.

Det sker, efter at Skattestyrelsen for første gang har fået tilladelse fra Skatterådet til at samle oplysninger om kryptovaluta eksempelvis med bitcoins via tre danske kryptobørser.

Det giver os helt nye muligheder i forhold til kontrol på området, fortæller personskattedirektør i Skattestyrelsen Karin Bergen.

»De oplysninger, vi får, er oplysninger om den pågældendes identitet, omfanget af deres handler og oplysninger om de enkelte transaktioner.«

»Det er nødvendigt at få de her oplysninger, fordi det er nogle, som vi ikke normalt får på anden vis,« siger hun.

De tre kryptobørser skal udlevere oplysninger om alle køb og salg af kryptovalutaer, der er foretaget fra 1. januar 2016 til og med 31. december 2018.

Det kan være oplysninger som navne, adresser, cpr-numre.

»Det giver også en fin indsigt i en relativ lukket verden, og den vil vi kunne bruge til i højere grad at målrette vores vejledning og kontrolindsats.«

»Vi er optaget af, at gevinster skal beskattes,« siger Karin Bergen.

Hvis styrelsen støder på udenlandske borgere og virksomheder, vil informationerne blive udvekslet med landets myndigheder.

Skatterådet vedtog afgørelsen på et møde i december. Det blev sat i værk, efter at Skattestyrelsen af finske myndigheder blev gjort opmærksom på danske borgeres handler på en finsk bitcoinbørs.

Ifølge personskattedirektøren handler det om 2700 danskere, der har handlet på den finske bitcoinbørs.

»Vi tjekker, om de oplysninger, vi har fået fra Finland, stemmer overens med de oplysninger, vi selv har,« siger Bergen.

Hun påpeger, at det endnu er uvist, hvorvidt de pågældende danskere har betalt skat eller ej.

/ritzau/