Skattesherif Vestager skyder med skarpt mod ulovlig statsstøtte

Danmarks tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil den praksis til livs, at små og store virksomheder modtager urimelige former for statsstøtte. Det bliver foreløbigt en af hendes største udfordringer, når hun lørdag tiltræder som konkurrencekommissær.

Margrethe Vestager holdt torsdag afskedsreception på Christiansborg, men vender måske tilbage til dansk politik en dag, når hendes job som konkurrencekommissær i EU om fem år er ophørt. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ikke været nogen let beslutning at skulle forlade den arbejdsplads, der har været den faste ramme i en ellers uforudsigelig tilværelse som folkevalgt gennem 13 år. Men i dag forlader Margrethe Vestager det tomme kontorlokale på Christiansborg til fordel for et mere kønsløst kontor på tiende sal i den prestigefulde Berlaymont-bygning i Bruxelles. Det bliver en slags første skoledag, når hun pænt skal hilse på de mange kolleger som Europas nye konkurrencekommissær.

Fra både venners og fjenders side møder Margrethe Vestager store forventninger og krav om at løse en række omfattende konkurrenceproblemer, som den spanske forgænger Joaquín Almunia efterlader hende.

Efter alt at dømme finder Vestager hurtigt revolveren frem i en af sine første tunge sager, når hun vil stoppe særligt gunstige aftaler til multinationale virksomheder som blandt andre Apple og Google. Virksomheder af denne kaliber anklages af flere for at have betalt urimeligt lidt i skat for til gengæld at bringe massevis af job og vækst til lande som Irland, Holland og Luxembourg. Hvis det er tilfældet, er der tale om ulovlig statsstøtte, som Vestager nu vil gå langt for at forhindre, bebuder hun.

Kampen mod giganterne

»Det er helt centralt at få afklaret, om der er specifikke virksomheder, der har indgået særlige aftaler. Mindre virksomheder, som betaler den rette selskabsskat, skal ikke kunne se på andre, som har kræfter og ressourcer til at organisere sig på en måde, så de betaler mindre i skat. Det, synes jeg ikke, rimer på fair konkurrence.«

Skæbnen vil derfor ikke være den nådig, som bliver taget med fingrene i kagedåsen, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forleden som en humoristisk kommentar i en afskedstale til Vestager. Og hvis bare der er lidt hold i det, kan Apple fremover skulle vænne sig til at betale væsentligt mere i skat, da selskabet takket være Irland ifølge Reuters sidste år blot betalte 3,7 procent i effektiv skat af sit overskud uden for USA.

»Jeg synes, at det er vigtigt, at man gør det med bogen i orden, for det er vilkåret for de allerfleste virksomheder, og så får man en meget mere fair konkurrence, end hvis nogen får en særstilling og betaler markant mindre i skat end andre. Hvis alle betalte den skat, de skulle, ville behovet for at opfinde nye skatter ikke være til stede. Måske kunne man ligefrem gå den anden vej,« siger hun.

Margrethe Vestager påpeger, at det trods svære odds ikke er umuligt at tage kampen op mod giganter som Google og Apple og fremhæver flere tidligere større sager mod Intel og Microsoft som eksempler, der enten er afgjort, eller hvor retten er i gang med at træffe afgørelse.

»Når en virksomhed har en sag kørende, tror jeg, at det er medvirkende til at forhindre, at andre går samme vej. Derfor er det med til at sørge for, at ting bliver holdt i ave. I Irland har man eksempelvis nu annonceret, at landet vil holde op med at indgå den type arrangementer. Samtidig vil det forhåbentlig også afskrække andre virksomheder fra at gå samme vej, hvis de oplever, at lignende sager allerede bliver kørt, og at de næste i køen kan blive dem.«

Nye udmeldinger tyder da også på, at skatteaftalerne er mulige at ændre. For nylig oplyste den irske skatteminister, Michael Noonan, at det fra og med januar næste år skal være slut med favorable irske skatteregler. Den skattemanøvre, som blandt andre Apple har benyttet sig af, går under navnet The Double Irish og gør det muligt for multi-nationale selskaber at overføre et overskud til irske datterselskaber med hovedkvarter i et skatteparadis som Bermuda eller Cayman- øerne.

Men opgaven med at sikre lige vilkår for alle er dog lettere sagt end gjort. Hidtil har virksomheder som Google og Apple vist sig at være uhyrligt svære at føre sager imod, da selskaberne sjældent er villige til at give afkald på det, der kan vise sig at være ganske fordelagtige skatteaftaler. Spørgsmål om mulig statsstøtte ender derfor typisk med at trække i langdrag i retten.

Virksomheder skal kunne forsvare sig

»Det er vanskeligt at få sagerne til at gå meget hurtigt, fordi virksomhederne skal kunne forsvare sig og lægge argumenter på bordet, som skal undersøges for, om de er legitime. De fleste synes, at det vil være super, hvis ting kunne gå hurtigere, men aldrig på bekostning af, at folk kan blive hørt. Det er også bedre, at sagerne tager tid og er i orden, end at man jabber sagerne igennem og taber ved domstolen,« siger Vestager.

Alligevel forklarer Margrethe Vestager, at hun vil arbejde for at fremme sagerne så hurtigt som muligt. Og det er ikke kun de store virksomheder, der risikerer at skulle betale mere i skat, forklarer hun.

»Jeg synes, at det er vigtigt for virksomheder at opleve, at uanset om man er stor eller lille, er der vilje til at forfølge sagen, hvis man overtræder reglerne. For når en virksomhed har overtrådt reglerne, og hammeren falder, må det være ærgerligt at opleve, at andre sejler glat igennem.«

Som en komplet modsætning til den vante rolle, skal Vestager som ny kommissær dog vænne sig til ikke at have en politisk holdning til skattesagerne.

Hun skal fremstå neutral og upartisk, og derfor bliver en af de største forandringer ved det nye job at afstemme forventningerne til, hvad hun egentlig må sige.

»Jeg har meget stor respekt for, at man ikke ved, hvordan sager ender, når de kører. Jeg skal være meget opmærksom på ikke at skade nogen virksomheder, og derfor synes jeg ikke, at man skal kommentere sagerne undervejs. Hvis en virksomhed ikke har rent mel i posen, kan man komme til at skade en sag og tabe den, fordi man begår en procedurefejl.«

En række andre erfaringer fra dansk politik kan dog bruges. Ligesom i det tidligere regeringssamarbejde ønsker Margrethe Vestager at arbejde på tværs; nu bare med kommissærer og ikke ministre på specielt det økonomiske område. Det giver det bedste resultat, mener hun.

»På det finansielle område kan der eksempelvis være en række kunder, der også vil være i min butik, fordi de får statsstøtte i forvejen, og man skal finde ud af, hvordan man fremadrettet håndterer problemet. Der tror jeg, at samarbejde vil være med til at gøre arbejdet endnu mere interessant i stedet for, at man sidder i sin silo og tager sig af egne sager.«

Muligt gensyn med dansk politik

Selv om Margrethe Vestager vil savne muligheden for at kunne markere sig med radikale, politiske synspunkter, kan hun glæde sig over, at afskeden med dansk politik kan ende med et muligt gensyn. Det er dog endnu uvist, hvorvidt hun ønsker at vende tilbage til Christiansborg, når kommmissær-posten for hendes vedkommende udløber om præcist fem år. Foreløbig drømmer hun imidlertid om at indføre et helt særligt ideal.

»Jeg kunne godt tænke mig, at folk har en oplevelse af, at de er sikret fair og ordentlige vilkår, når de handler ind i en europæisk butik. De skal ikke tænke, at her bliver de snydt. Hvis jeg kan bidrage til, at man får en oplevelse af, at ting sådan set er i orden, tror jeg også, at jeg vil være glad om fem år. Men det kan vi så vende tilbage til.«