Skattesager sender Vestager ind i politisk minefelt

Starbucks og Fiat har fået ulovlig statsstøtte i form af gunstige skatteaftaler i henholdsvis Holland og Luxembourg. Det slog Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, fast onsdag. Hun træder med beslutningen ind i et politisk minefelt, og sagerne har kurs mod EU-Domstolen.

Ifølge EU-Kommissionen har Holland og Luxembourg nemlig ydet ulovlig statsstøtte til henholdsvis Starbucks og Fiat ved at lave skatteaftaler, der har gjort det muligt at sænke skatten til en brøkdel af, hvad den burde have været. Fold sammen
Læs mere

Margrethe Vestager trådte onsdag selvsikkert ind på scenen i EU-Kommissionens store presselokale og leverede et klokkeklart budskab til såvel EU-landene som selskaber med en aggressiv skatteplanlægning: »Nationale skattemyndigheder kan ikke give noget som helst selskab – stort eller småt – en unfair konkurrencefordel i forhold til andre.«

Sker det, er der tale om ulovlig statsstøtte, og så falder Vestagers hammer. I første omgang betyder det, at den danske EU-kommissær har beordret Holland og Luxembourg til at indkræve yderligere skat fra kaffekæden Starbucks og bilfabrikanten Fiat i niveauet 150 til 225 millioner kroner.

Ifølge EU-Kommissionen har Holland og Luxembourg nemlig ydet ulovlig statsstøtte til henholdsvis Starbucks og Fiat ved at lave skatteaftaler, der har gjort det muligt at sænke skatten til en brøkdel af, hvad den burde have været.

Starbucks meldte straks ud, at selskabet mener, at der er »betydelige fejl i beslutningen«, og at selskabet planlægger at appellere. Det betyder, at sagen er på vej til EU-Domstolen. Fiat gentog sin melding fra tirsdag om, at selskabet ikke har modtaget ulovlig statsstøtte. Heller ikke Fiat vil altså acceptere Margrethe Vestagers beslutning.

Mere politisk sprængfarlig er konfrontationen med regeringerne i Holland og Luxembourg dog. Den hollandske regering meldte onsdag ud, at landet lever op til alle internatio­nale skattestandarder, og Holland vil derfor studere EU-Kommissionens beslutning nøje, inden der træffes afgørelse om, hvordan landet vil reagere.

Fra Luxembourg var kritikken endnu mere krasbørstig. Storhertugdømmet er »uenig« i beslutningen og forbeholder sig ret til alle tænkelige skridt. Et klart signal om, at også Luxembourgs regering mener, at sagen bør prøves ved EU-Domstolen.

Og snart kan Margrethe Vestager sandsynligvis tælle den irske regering med. Irlands finansminister, Michael Noonan, har allerede truet med at tage sagen til EU-Domstolen, hvis Vestager kommer frem til en lignende beslutning om giganten Apples skatteaftale i Irland – en sag, der potentielt omfatter milliardbeløb.

For lande som Irland og Luxembourg er der uhyre meget på spil. Landenes skattesystemer har været en medvirkende faktor til at tiltrække internationale giganter, der har lagt europæiske hovedkvarterer i Irland og finansielle selskaber i Luxembourg i stor stil. Det skaber tusindvis af arbejdspladser, som er langt mere værdifulde end de skattebetalinger, som landene ifølge EU-Kommissionen burde have opkrævet.

»Den her afgørelse viser, at Kommissionen er på vagt, og at den er parat til at bruge statsstøttereglerne på en måde, som den ikke har været parat til før. Før holdt Kommissionen sig fra skattespørgsmål, som ville være politisk besværlige, men nu er der en kommissær, som er villig til at tage kampen,« siger Lena Sandberg, der er advokat med speciale i statsstøtte hos advokatfirmaet Gibson, Dunn & Crutcher.

Hun mener, at EU-Kommissionen strækker statsstøttereglerne til det yderste med onsdagens beslutninger og ser det som et udtryk for, at EU-Kommissionens mangeårige kamp for mere ensartede og gennemsigtige skattesystemer i EU ikke har ført til de store fremskridt på området.

»Det er på ingen måde en given sag, at Kommissionen vil vinde ved EU-Domstolen. Der er en reel risiko for at tabe. Det ville være mere oplagt at tage dette slagsmål gennem skattelovgivning, men der har man i årevis ikke kunnet opnå de fremskridt, man ønskede, og derfor bruger man nu statsstøttereglerne i stedet,« vurderer Lena Sandberg og påpeger, at Margrethe Vestager som dansk minister selv kæmpede imod en harmonisering af EU-landenes skattelovgivning.

Margrethe Vestager vil ikke spekulere i, hvorfor Holland og Luxembourg har givet Starbucks og Fiat nogle kunstigt fordelagtige skatteaftaler.

Men hun understreger, at det ikke er et problem, at landene konkurrerer på skatteforhold, hvis det bare er gennemsigtigt.

»Jeg synes sådan set, at skattekonkurrence kan være sundt nok, men så skal det være ad fordøren. Man kan sætte selskabsskatten til 20 procent i stedet for 25 procent. Fair nok. Men det her er skattekonkurrence ad bagdøren. Det er umuligt for andre virksomheder at gennemskue, og dermed bliver det et falsk æg i kurven, fordi det så ikke handler om, hvorvidt en investering kan betale sig, fordi der er kunder, og Europa er et godt marked, men om skattemæssige fordele, og det er ikke det, som Europa står for,« siger Margrethe Vestager til Berlingske.

Hun tør ikke spå om, hvad omfanget af skatteaftaler, som strider imod EUs statsstøtte­regler, er. Men hun medgiver, at de såkaldte »Lux Leaks«-afsløringer viser, at det har et vist omfang.

»Min grundlæggende overbevisning er, at de fleste virksomheder betaler deres skat, og derfor er det vigtigt, at alle gør det, så der ikke er nogen, der får en konkurrencefordel ved, at deres skat er meget lavere end andres,« siger den danske EU-kommissær.

Og en eventuel kamp ved EU-Domstolen er Vestager klar til, men hun opfordrer landene til lige at læse beslutningen grundigt igennem først: »Vi træffer ikke afgørelser, som vi er usikre på. Når vi har truffet en negativ beslutning og sagt, at det her er ulovlig statsstøtte, og at I skal samle pengene sammen, er det, fordi vi mener, at det er rigtigt.«

Luxembourgs centrale rolle i skatteundersøgelserne og internetgiganten Amazons skatteaftaler i Luxembourg, som Vestager er ved at granske, er ekstra delikat, fordi Vestagers chef, kommissionsformand Jean-Claude Juncker, var premierminister i Luxembourg, da disse skatteaftaler blev indgået – både med Fiat og Amazon.

Margrethe Vestager siger dog, at Juncker »overhovedet ikke« har blandet sig og gør det klart, at Luxembourg ikke skal forvente nogen form for særbehandling.

 

TV: Det mener de små kaffebarer om giganten Starbucks