Skattereform skal flytte rundt på 36 milliarder

Skatten på arbejde skal lettes med omkring 36 mia. kr., hvor topskatten blandt andet bliver sænket en anelse, og mellemskatten helt skal væk.

Foto: Scanpix
Det foreslår VK-regeringens egen Skattekommission i sit dybt hemmeligholdte skatteudspil, der først skal præsenteres om to uger.

Men dagbladet Børsen kan i dag afsløre centrale dele af udspillet. Blandt andet skal danske boligejere grave 9 mia. kr. frem fra lommerne i ekstra skat for at finansiere den lavere skat på arbejde, fordi rentefradraget står til at blive barberet kraftigt ned.

Derudover vil de danske boliger af samme grund falde med yderligere omkring 7 pct. i værdi på helt kort sigt. Det svarer til godt 100.000 kr. for et gennemsnitligt hus på landsplan og 200-300.000 kr. i hovedstads-regionen. Men når det regnes ind, at danskerne samtidig får langt flere penge på lommen, giver det et modsat tryk opad på huspriserne, så det samlede fald lander på ca. 2-3 pct., viser Skattekommissionens beregninger.

Stort set alle statslige indkomstskatter kommer bliver sænket. Mellemskatten på 6 pct. bliver helt afskaffet, og topskattesatsen bliver sat ned med 1,5 procentpoint. Samtidig bliver topskattegrænsen sat op med 36.000 kr.

I dag er der en fælles -mellem- og topskattegrænse på 347.200 kr., men når mellemskatten forsvinder, så lander den nye isolerede topskattegrænse i nærheden af 380.000 kr.