Skatterådets formand: Behov for hovedrengøring i Skat

Formanden for Skatterådet, Hanne Søgaard-Hansen, er bekymret over den juridiske usikkerhed omkring Skats forsøg på at hente personfølsomme oplysninger hos teleselskaber.

Problemsagerne hober sig op hos Skat. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Der er behov for en omfattende hovedrengøring i Skat efter de mange problematiske personsager, problemerne med ejendomsvurderinger og sagen om Skats forsøg på at hente fortrolige oplysninger hos teleselskaberne.

Det mener Skatterådets formand, Hanne Søgaard-Hansen, der vurderer, at der er »opstået en uhensigtsmæssig arbejdskultur i Skat«. Hun er bekymret over, at meget nu tyder på, at Skats forsøg på at tvinge teleselskaberne til at udlevere personfølsomme oplysninger er i strid med EUs regler på området.

»Hvis konklusionerne bliver, at Skats fremgangsmåde er i strid med reglerne, er der endnu en stor udfordring at tage fat på. Det føjer en ny problematik til rækken af kritisable sager, som der skal rettes op på. Der er behov for omfattende oprydning, men det tror jeg heldigvis også, at Skats ledelse er i fuld gang med,« siger Hanne Søgaard-Hansen, der som formand for Skatterådet står i spidsen for landets øverste ligningsmyndighed.

Problematiske personsager

Hanne Søgaard-Hansen henviser dels til rækken af problematiske personsager, hvor Skat har benyttet kritisable metoder, dels sagen om de forkerte ejendomsvurderinger samt den juridiske usikkerhed om Skats forsøg på at tvinge teleselskaberne til at udlevere fortrolige oplysninger om deres telekunder.

Dagbladet BT kunne onsdag fortælle, at Erhvervsstyrelsen, der har ansvaret for, at EUs såkaldte e-datadirektiv bliver fulgt i Danmark, vurderer, at teleselskaberne ikke må udlevere personfølsomme teleoplysninger til Skat til brug for almindelig ligning. Det er kun i sager om grov kriminalitet, hvor myndighederne kommer med en dommerkendelse, at teleselskaberne skal udlevere oplysninger om deres kunders opkald og destination på bestemte tidspunkter.

Skat har ellers i flere år hævdet at have ret til at få udleveret detaljerede oplysninger om borgerne, selv om borgerne hverken er sigtede eller under begrundet mistanke. Myndighederne ønsker at bruge oplysningerne til at finde ud af, om udlandsdanskere skal betale skat i Danmark.

Friske øjne

Hanne Søgaard-Hansen vurderer, at sagen kan være endnu et tegn på problemerne i Skat, og hun peger på, at oprydningen er en stor opgave for Skats ledelse med direktør Jesper Rønnow Simonsen i spidsen. »Det tyder på, at det er mere omfattende end et par enkelte greb. Han (Jesper Rønnow Simonsen, red.) kommer udefra med friske øjne og stort gå-på-mod. Han kigger dybt i organisationen, og det er fornuftigt. Det handler dels om en ændret arbejdskultur i dele af organisationen, dels om en opgradering af kompetencer i nogle afdelinger, der har gennemgået store forandringer. Men jeg kan samtidig godt fastslå, at der er rigtig mange fagligt kompetente medarbejdere i Skat,« siger Hanne Søgaard-Hansen.

Skatteministeriet vil nu for at være helt sikre på fortolkningen af reglerne henvende sig til EU-Kommissionen.

Berlingske Business har forsøgt at få EU-Kommissionen til at forholde sig til sagen, men Kommissionens skriftlige svar afklarer ikke, hvem der har ret.