Skatteministeren vil genskabe tilliden til Skat

Mandag lyder startskuddet til Retssikkerhedspakke 2, som er en af skatteminister Karsten Lauritzens store slagnumre. FSR-Danske Revisorer mener, at der skal indføres en institution, der overvåger udviklingen i skattelovgivningen.

Siden Karsten Lauritzen overtog skatteministerposten i sommer, har han sat gang i en stribe forskellige initiativer. Blandt andet har han i Retssikkerhedspakke 1, der blev lanceret hen over efteråret, lagt op til at afskaffe Skats digitale anmeldertjeneste samt Skats omstridte mulighed for at foretage kontrol på privat grund uden dommerkendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en række skandalesager i Skat går skatteminister Karsten Lauritzen (V) til kamp for at genoprette danskernes tillid til skattesystemet. Mandag tages første skridt, hvor Karsten Lauritzen mødes med en række organisationer for at drøfte nye tiltag i to kommende retssikkerhedspakker. På mødet ønsker ministeren at få konkrete ideer til, hvordan borgere og virksomheders retssikkerhed styrkes.

Det er det såkaldte Moderniseringsforum bestående af blandt andre Advokatsamfundet, FSR-Danske Revisorer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, ministeren skal mødes med.

»Jeg ønsker så mange forslag som overhovedet muligt for, hvordan man kan styrke virksomheder og borgeres retssikkerhed. Som regering skal vi bidrage med mere end den tidligere gjorde i forhold til at sætte fokus på retssikkerhed på skatteområdet,« siger skatteminister Karsten Lauritzen, der mandag omdøber Moderniseringsforum til Retssikkerhedsforum.

»Forummet kommer til at spille en central rolle i mit politiske ønske som skatteminister om i højere grad at sætte fokus på retssikkerhed både for virksomheder og borgere i skattesystemet. Hvad udvalget hedder er selvfølgelig knap så vigtigt, men jeg synes, at det er et vigtigt signal.«

Siden Karsten Lauritzen overtog skatteministerposten i sommer, har han sat gang i en stribe forskellige initiativer. Blandt andet har han i Retssikkerhedspakke 1, der blev lanceret hen over efteråret, lagt op til at afskaffe Skats digitale anmeldertjeneste samt Skats omstridte mulighed for at foretage kontrol på privat grund uden dommerkendelse.

Sidstnævnte initiativ har været kritiseret for at være en billig omgang, fordi Skat indtil videre ikke har fået noget ekstra provenu ind på det.

Ombudsmand til Skat

I den kommende retssikkerhedspakke, der kommer til foråret 2016, bliver Karsten Lauritzen dog nødt til at afsætte midler, da han vil genindføre omkostningsgodtgørelsen til fonde, foreninger og virksomheder, der vinder retssager over skat. Som situationen er i dag, har mange mindre virksomheder ikke råd til at føre sager mod Skat, selv om virksomhederne egentlig har ret.

»Jeg kan ikke som skatteminister stå for at ville være retssikkerhedens skatteminister og sætte fokus på det område, samtidig med at hvis man vinder en sag over Skat, får man ikke dækket sine omkostninger, blot fordi at sagen er ført på vegne af en virksomhed eller fonde og ikke i selskabsform. Det er et must at få genoprettet den ubalance,« siger Karsten Lauritzen.

Samtidig vil han indføre en ombudsmand eller en ombudsmandslignende institution på skatteområdet, hvor borger- og retssikkerhedschef, Margrethe Nørgaard, får større beføjelser og gøres uafhængig af Skat som styrelse.

»Det skal være sådan, at vi i højere grad stiller os på borgerens og virksomhedens side i stedet for altid på statens side. Der er brug for, at vi får et sted, hvor vi kan håndtere nogle af de her enkeltsager, så vi finder ud af, om borgere og virksomheder har fået en ordentlig og rigtig behandling af Skat, og at der er ret og rimelighed i skatteafgørelsen. Det vil den uafhængige retsinstitution kunne bidrage til,« lyder det fra skatteministeren.

I de senere år har antallet af klager over Skat slået alle rekorder. På et år, fra 2013 til 2014, er bunken af verserende, uafsluttede klagesager steget fra 17.500 til mere end 25.000. Ifølge Karsten Lauritzen er der behov for et åbent opgør med den nuværende lovgivning.

»Skattelovgivningen har ikke fulgt med udviklingen i samfundet, i forhold til at der på en række områder har været større fokus på retssikkerhed, mens det er den samme kontrolbestemmelse, der har mange årtier på bagen, som giver Skat meget vide beføjelser. Skattekontrolloven skal moderniseres og opdateres til den virkelighed, vi lever i, og det er helt vigtigt for, at borgere og virksomheder kan have tillid til skattevæsenet,« siger han og fortsætter:

»Tilliden til Skat har lidt et knæk, både ved de skandalesager, der har været, men også på den længere række af sager, hvor virksomheder og borgere har været i klemme, og hvor man må sige, at de ikke har fået den korrekte sagsbehandling af skattevæsenet.«

Generelt mener ministeren, at det i højere grad er tid til at gå efter de store fisk i stedet for at fange de små.

»Det her er også et kulturprojekt, hvor jeg ønsker et skattevæsen, der skal være serviceorienteret og ikke kun kontrolorienteret. Man skal lægge kontrollen der, hvor der er størst sandsynlighed for, at der nogle, der ikke betaler den skat, de skal, og derfor er flest penge at hente hjem. Der skal være sammenhæng imellem, hvilke kontrolredskaber Skat tager i brug, og det der potentielt kan komme ud af det. Man skal ikke skyde gråspurve med kanoner, hvis der er tale om, at en borger har lavet en skattefejl til få tusind kroner, mens andre kan svindle og bedrage for flere milliarder,« siger han.

Når man går efter de større fisk, risikerer man så ikke, flere mindre fisk snyder på vægten?

»Jo, det er jo rigtigt, men jeg tror bare, at man bliver nødt til at sætte sig et realistisk mål. Der vil altid være nogle, der ikke betaler den skat, de skal, men hvis man kigger videnskabeligt på det, er det 99,7 pct. af danskerne, der betaler den skat, de skal. Derfor er det ikke der, at kontroltrykket skal være. Jeg tror faktisk på, at de fleste danskere gerne vil betale den skat, de skal, og derfor tror jeg ikke, at man kan sætte lighedstegn imellem, at nu fører vi mindre kontrol på et område, og så fører det automatisk til, at svindel og bedrag vil eksplodere. Det er selvfølgelig en risiko, og det kan man erkende,« lyder det fra Karsten Lauritzen, som ikke ønsker at gå i yderligere detaljer før mødet med det nydøbte Retssikkerhedsforum mandag.

Må ikke blive en skueproces

Forud for mødet efterlyser Bjarne Gimsing, formand for FSR-Danske Revisorers skatte-udvalg, blandt andet, at Karsten Lauritzen indfører en institution, som kan overvåge og følge udviklingen i skattelovgivningen, fordi den ifølge ham har det med at være ekstrem kompleks.

»Derfor ser vi et behov for, at nogle følger udviklingen i lovgivningen for at sikre, at der kommer et tilbageløb til skatteministeren,« siger Bjarne Gimsing.

Hos Dansk Industri opfordrer skattepolitisk chef, Jacob Ravn, ministeren til, at mødet ikke bare bliver »en skueproces«.

»Jeg håber ikke, at vi bare bliver indkaldt, fordi ministeren så har dækket den flanke af og kan sige, at nu har han lyttet til erhvervslivet. Det er klart, at det skal følges op med konkret handling, så han faktisk bruger de råd, som vi kommer med,« siger Jacob Ravn.