Skatteminister: SKAT risikerer at afskrive anseelige milliardbeløb i skattegæld i år

SKATs systemer kan ikke håndtere at inddrive et ifølge skatteministeren »anseeligt milliardbeløb«, inden gælden er forældet. Han forudser derfor, at gælden ikke vil blive inddrevet. Venstres skatteordfører kalder det en regulær skandale.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) forudser, at SKAT må vinke farvel til »et anseeligt milliardbeløb« i skyldig gæld til skattevæsnet, fordi SKATs systemer ikke kan håndtere at inddrive dem, før gælden er forældet.

Det sagde skatteministeren på et samråd i Folketingets skatteudvalg torsdag.

»De foreløbige observationer indikerer, at der kan blive tale om afskrivning af et anseeligt milliardbeløb,« siger skatteministeren.

Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) kalder det en regulær skandale, at skatteministeren atter engang er parat til at afskrive milliarder, uden at han vil gøre noget ved det.

»Det er anseelige milliardbeløb, som bliver forældet i år. Jeg troede, at det var en engangsforestilling i 2013, og jeg tror, at mange var overrasket over, at det også skete i 2014, men at skatteministeren i fuld åbenhed siger, at det kommer til at ske igen og ikke gør noget ved det, synes jeg er voldsomt bekymrende, og det er en regulær skandale,« siger Torsten Schack Pedersen til Radio24syv.

En opgørelse for et par måneder siden viste, at det offentlige har en gæld på omkring 70 milliarder kroner, hvoraf omkring halvdelen, cirka 34 milliarder kroner, ikke vurderes som at være til at inddrive. Rigsrevisionen har gentagne gange kritiseret SKAT for ikke at gøre nok for at få inddrevet de penge, som borgere skylder i skatter eller for meget udbetalt kontanthjælp, bøder med mere til det offentlige. I forvejen har SKAT afskrevet et par milliarder kroner.

Venstre stiller nu en række yderligere spørgsmål til skatteministeren.

Skatteminister Benny Engelbrecht siger i en skriftlig kommentar gennem sin presseafdeling: »Jeg ser med stor alvor på, at der er restancer, vi må afskrive, fordi de er utilsigtet forældede. Og det er en central opgave at få overblik over og ryddet op i den samlede restancemasse.«

»Situationen nu bekræfter mig kun i, at det var en nødvendig og helt rigtig beslutning, vi tog først på året, om at få ekstern ekspertbistand for at støtte SKAT med at få etableret de rigtige rammer for løsningen af den samlede inddrivelsesopgave.«