Skattely, økologi og »brain gain«

Foto: Søren Bidstrup

Dagens største økonomiske historie verden over handler om skattely. Medier rundt om i verden offentliggjorde i går aftes i en koordineret aktion lækkede dokumenter, der viser, at firmaer, banker, privatpersoner, sportsstjerner og tidligere og nuværende statsledere har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder via skattely i Panama. Herhjemme er blandt andet Nordea og Jyske Bank i søgelyset for at have hjulpet personer med at skjule formuer i Panama.

I den mere bløde afdeling kan du i dag læse om salget af økologiske fødevarer, der herhjemme er eksploderet i de seneste år. Særligt i og omkring hovedstaden og i de større byer vokser efterspørgslen kraftigt, og flere forbrugere er villige til at betale lidt og i nogle tilfælde meget ekstra for økologiske varer.

Og så er hjerneflugten fra Danmark er en saga blot. »Brain drain« har siden 2005 været afløst af »brain gain« i form af en nettoindvandring af højtuddannet arbejdskraft, viser en ny analyse.

I dag afsiger Højesteret dom i to sager, hvor forsinkede flypassagerer har krævet erstatning af selskabet Primera Air. Afgørelserne kan få betydning for flere tusinde andre, der også mener, at de er berettiget til en økonomisk kompensation. Se Business-kalenderen.

Business.dk bestyres i dag af Sonny Wichmann