Skattefirma om udbyttesvindel: Vi samarbejder med myndighederne

Det amerikanske skattefirma Acupay med kontorer i både New York og London siger, at de samarbejder med myndighederne i skandalen om svindel med dansk udbytteskat for 9,1 mia kr.

Med et smukt foto af et solbeskinnet Nyhavnreklamerer Acupay med sin ekspertise i at inddrive skatte­tilgodehavender i Danmark inden for en måned. Selskabet gør kunderne opmærksomme på, at investorer har fem års frist til at trække udbytteskat hjem, som de danske skattemyndigheder har trukket. Illustration: Acupay.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af selskaberne involveret i skandalen om svindel med dansk udbytteskat for 9,1 milliarder kroner kommenterer nu for første gang sagen.

Det amerikanske skattefirma Acupay er et af tre selskaber, som er mistænkt for at have været med til at inddrive dansk udbytteskat på et falsk grundlag. I en mail til Berlingske oplyser Acupay, at firmaet samarbejder med myndighederne i opklaringen af sagen:

»I det seneste år har vores selskab arbejdet sammen med adskillige europæiske myndigheder i deres efterforskning af skatter, der er betalt, tilbageholdt og refunderet for grænseoverskridende udbyttebetalinger. Vi vil fortsætte med at samarbejde og arbejde konstruktivt med at sikre information for at hjælpe med, at refunderede skatter bliver udbetalt korrekt,« skriver Acupay.

Reaktionen kommer, efter at Berlingske har sendt en stribe spørgsmål om selskabets relation til den danske udbyttesag. Acupay svarer dog ikke direkte på spørgsmål om den danske sag.

Investorer skal selv oplyse kildeland

Acupay peger på, at globaliseringen af de finansielle markeder betyder, at myndighederne skal overvåge pengestrømme fra udbytter og skatter, og at investorerne skal være klar til at levere korrekte oplysninger til myndighederne.

»Investorer skal kunne levere aktuelle revisionsspor, der beviser deres modtagelse af udbytte eller tilbageholdelse af skat. Revisionsspor skal strække fra kildelandet til hver enkelt investors konto, og udgifterne til sådanne revisionsspor for udenlandske investorer bør afholdes af udenlandske investorer – ikke af de enkelte landes myndigheder,« skriver Acupay.

Berlingske har tidligere afdækket, at Acupay og to andre selskaber udgjorde det tredje led i svindlen med dansk udbytteskat.

Ifølge Bagmandspolitiet konstruerede første led i svindlen falske ejerskaber til danske aktier. Andet led fremstillede falske udbyttenotaer vedrørende udbetaling af udbytte fra danske selskaber. De to første led af svindelnummeret blev ifølge Bagmandspolitiet udgjort af ni selskaber med relation til den britiske finansmand Sanjay Shah, der er mistænkt for at være hovedmanden i svindelnummeret.

Tredje led blev udgjort af tre skatteselskaber, herunder Acupay. Ifølge Bagmandspolitiets mistanke stod de tre for at downloade en blanket fra Skats hjemmeside, »Claim to Relief from Danish Dividend Tax«, som de sørgede for blev udfyldt med de beløb, de ønskede refunderet og fremsendte blanketterne til Skat på vegne af »kunderne« og sørgede for at inddrive pengene. De tre selskaber er ikke umiddelbart relateret til Sanjay Shah hverken ledelses- eller ejermæssigt, og det er endnu uklart, hvilken rolle de bevidst eller ubevidst har spillet i sagen:

»Det er ikke usædvanligt, at man gør det på den måde gennem en lang række selskaber og bygget op over flere etaper. Det kan ofte fungere som en form for hvidvaskning, hvis du også har udenforstående og muligvis uskyldige selskaber involveret i konstruktionen,« siger Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

»Sådanne skatteagenter er ikke særligt udbredte i Danmark, mens man ser dem langt oftere i udlandet, hvor det giver god mening med agenter til at hjælpe med forskellige landes komplicerede skatteregler,« tilføjer han.

Indtil videre har Bagmandspolitiet beslaglagt 1,7 milliarder kroner, som menes at komme fra svindelnummeret.

De to britiske skatteselskaber, der også er involveret i sagen, er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelser.