Skatteekspert: Mere Bagmandspoliti falder på et tørt sted

Bagmandspolitiet varsler en øget indsats over for skatte- og afgiftssnyd. Men det er der også brug for, mener skatteekspert.

Chefen for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet skruer op for indsatsen over for skatte- og afgiftskriminalitet. Men der er også et efterslæb på området, mener en af landets mest erfarne skatteeksperter, rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet. Christen Amby.

Han påpeger tre ting, som Bagmandspolitiet - hvis fulde navn er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - kan gøre bedre: Det kan få afsluttet de sager, det allerede har igang, noget hurtigere, og det kan tage fat på de sager, som Bagmandspolitiet hidtil har afvist  eller lagt over til regionale politikredse, hvor det tager meget lang tid at få dem behandlet, påpeger han.

»Men det vigtigste er en styrkelse af fødekæden af sager, hvilket vil sige, at det er Skat, der skal finde og sende flere sager til  Bagmandspolitiet. Hidtil har Finanstilsynet været aktiv og sendt mange sager, og det er jo derfor, at sagerne om kursmanipulation m.m. har fyldt  så meget,« siger Christen Amby.

Bagmandspolitiets chef bebuder i et interview med Berlingske Business, at der bliver skruet op for indsatsen over for snyd med skatte og afgifter - et område hvor Skatteministeriet vurderer, at der snydes for fem mia. kr. bl.a. fordi danskere gemmer penge i udlandet.

Thomas Rønfeldt, lektor med speciale i skat ved juridisk Institut på Aalborg Universitet, er ikke enig i, at Skat anmelder for få sager.

»Skat anmelder i stigende grad på skatte- og momsområdet, så der er tryk på hos politiet. Det er nok også naturligt på bagsiden af en finanskrise, hvor mange har været kreative for at sikre sig flere penge i egne hænder frem for i statskassen som skat og moms,« siger han.

Men Thomas Rønfeldt vurderer det som et godt tidspunkt at skrue op for politiindsatsen.

»Det er jo et politisk spørgsmål, hvem man skal jagte, og det er måske det rigtige tidspunkt at kigge på skatte- og momssager nu. Der er jo  fem- og 10 års forældelsesfrister på mange sager, og det er min fornemmelse, at man risikerer, at mindre og mellemstore sager falder for  forældelsesfrister, hvis man ikke begynder at tage fat på dem nu. De rigtig store sager har længere frister,« forklarer han.