Skatteekspert dybt bekymret over huller i Skats kontrol i svindelsag

Skat burde selv have opdaget, at der blev svindlet med udbytteskat for 6,2 milliarder kroner fra udlandet, mener skatteekspert Torben Bagge, der er dybt bekymret over Skats egenkontrol.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Skat burde selv have opdaget, at der blev svindet med udbytteskat for 6,2 milliarder kroner fra udlandet, mener skatteekspert Torben Bagge, der er dybt bekymret over Skats egenkontrol.
Læs mere
Fold sammen

Det er stærkt bekymrende, at det danske skattevæsen har sendt flere end seks milliarder kroner ud af landet og direkte i lommen på svindlere uden at have opdaget, at der var noget galt.

Sådan lyder det fra Torben Bagge, skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, efter det tirsdag kom frem, at Skat har anmeldt en mistanke om økonomisk kriminalitet fra udlandet med udbetaling af udbytteskat for 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

Når en udenlandsk person eller virksomhed henvender sig til Skat med en anmodning om at få refunderet sin udbytteskat, bør Skat altid kontrollere, om pågældende overhovedet er aktionær i en dansk virksomhed, fastslår Torben Bagge.

»Det bør ikke være svært at få det her afdækket. Det handler jo om, hvorvidt de her udlændinge er aktionærer i et dansk selskab eller ej. Det er jo ikke transaktioner, der er foregået i udlandet som sådan. Det danske skattevæsen skal jo egentlig bare undersøge, om de udenlandske personer og selskaber er aktionærer i det pågældende danske selskab, når de får de her henvendelser,« siger han.

I perioden 2012-2015 har udenlandske svindlere i 2.120 sager formået at få udbetalt 6,2 milliarder kroner fra Skat i refundering af udbytteskat.

Alene i 2014 udbetalte Skat i alt 6,1 milliarder kroner i refusion af udbytteskat, og mere end en tredjedel af det beløb - 2,5 milliarder kroner - blev givet til svindlerne, vurderer Skat selv.

Hvordan så mange sager kan ryge igennem nåleøjet, uden at Skat selv har opdaget fejlen, bekymrer Torben Bagge. Skat oplyste nemlig tirsdag, at man først blev opmærksom på milliardsvindlen, da »en udenlandsk myndighed« henvendte sig.

»Det er dybt bekymrende, at når det her endelig bliver opdaget, så skyldes det ikke det danske skattevæsen, så skyldes det, at udenlandske myndigheder siger til skattevæsnet, at der muligvis er ugler i mosen. Så hvor mange år kunne det her ikke have fortsat, hvis man ikke var blevet gjort opmærksom på det fra udlandet?« spørger Torben Bagge.

Mandag anmeldte Skat svindelsagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, som nu skal efterforske sagen.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen har givet udtryk for, at det kan blive en meget vanskelig sag at efterforske og nå til bunds i, når adskillige udenlandske aktører er involveret.

Og det giver Torben Bagge ham ret i. Skatteadvokaten vurderer desuden, at chancen for, at pengene kommer retur til den danske statskasse, er forsvindende lille.

»Når de er lykkedes med at svindle for de her summer, er jeg bange for, at de også er dygtige nok til at gemme sig bag et røgslør. Det bliver svært at få fat i de her personer. Og jeg tror slet ikke, at det bliver nemt at få nogle af de her penge tilbage i den danske statskasse,« siger Torben Bagge.

»Kan man svindle for så mange penge, tror jeg også, at man kan kanalisere de her penge langt væk i forhold til de danske myndigheders rækkevidde,« lyder det fra skatteadvokaten.

Jesper Rønnow Simonsen, direktør i Skat, erkender over for Berlingske Business, at kontrollen ikke har været god nok.