Skattebøvl sender byge af strafrenter til små virksomheder

Med et nyt IT-system er det blevet svært for virksomhederne at komme til at betale deres skat. De får sendt pengene retur og risikerer strafrenter, hvis de ikke på forhånd har fortalt Skat via TastSelv, at pengene er på vej.

Skats IT-systemer er igen i skudlinjen. Denne gang gælder det virksomheder, der let kan blive pålagt strafrenter i forbindelse med indbetalinger. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat laver fejl, men det går alligevel ud over virksomhederne. På grund af problemer med Skats systemer rammer en byge af strafrenter i disse år landets små og mellemstore virksomheder, selv om de betaler deres skat og moms til tiden. Revisorer mener, at det er helt absurd.

I lidt over to år har alle virksomhederne haft en skattekonto, som de skal bruge til alle indbetalinger til Skat. Det drejer sig blandt andet om a-skat og arbejdsmarkedsbidrag for medarbejderne, udbytteskat, selskabsskat og moms. Ideen er god, men modellen er behæftet med alvorlige problemer.

Hvis virksomhederne skynder sig at betale til tiden, risikerer de at få pengene smidt tilbage i hovedet. Det sker, hvis virksomheden ikke på forhånd har fortalt Skat via TastSelv, at pengene er på vej, og så kan der efterfølgende komme strafrenter og gebyrer.

I en sag fra 2014 indbetalte en kunde hos revisorfirmaet BDO den 8. oktober små 17.000 kr. på sin skattekonto til dækning af a-skat og arbejdsmarkedsbidrag. To dage efter foretager virksomheden indberetningen via TastSelv, men den 16. oktober får den alligevel beløbet retur fra Skat. For den skyldte jo ikke noget.

Den 31. oktober får virksomheden strafrenter, for den mangler at indbetale a-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Skattekonsulent hos BDO, Henning Boye Hansen, mener, at det er håbløst, at det skal være besværligt for virksomhederne at få lov til at betale skatten.

»Det er tragikomisk, at de lovlydige virksomheder risikerer at skulle indbetale det samme beløb to gange, hvis de ikke husker at indberette, før de indbetaler. I disse digitale tider er det svært at forstå, at det ikke kan udformes anderledes. Det er ikke så meget det, at virksomhederne løber ind i morarenter og gebyrer. Men virksomhederne skal bruge tid på at indbetale det samme beløb to gange. Det er bare endnu et eksempel på, at virksomhederne oplever det offentlige som et tungt system at arbejde med,« siger Henning Boye Hansen.

Revisor Allan Paulsen fra Revicor har flere sager på vegne af kunder. Han er helt enig med Henning Boye Hansen.

»Tidligere var det svært for virksomhederne at finde ud af, hvad de skyldte. Det er det ikke i dag. Nu er der bare nogle andre problemer. Det er svært for virksomhederne at komme af med pengene,« siger Allan Paulsen.

Systemet for stift

Skattekontoen blev mere præcist indført 1. august 2013. Hos både Dansk Erhverv, Håndværksrådet og FSR mener man også, at der er plads til forbedringer. Fra deres medlemmer kan de alle tre melde om nogle meget mærkværdige oplevelser med skattekontoen.

Berlingske Business er bekendt med flere sager, hvor de pågældende virksomheder har forsøgt at slippe med at få strafrenter, men det har Skat afvist.

Revisor Allan Paulsen fra Revicor

»Tidligere var det svært for virksomhederne at finde ud af, hvad de skyldte. Det er det ikke i dag. Nu er der bare nogle andre problemer. Det er svært for virksomhederne at komme af med pengene.«


Afdelingschef i Håndværksrådet Frank Korsholm mener, at systemet er alt for stift.

»Gode, samfundslydige virksomheder skal ikke straffes for at betale deres skat til tiden. Det er helt forkert. Det værste er, at virksomhederne tror, at de har betalt, og så får de et rykkergebyr. Det er helt absurd. Vi mistænker ikke Skat for at administrere tingene forkert, men der skal findes en mere fleksibel løsning,« siger Frank Korsholm.

I Dansk Erhverv har man hørt om masser af skrækeksempler på, at virksomhederne får penge retur. Skat har lavet en grænse, så virksomhederne kan vælge, at beløb under denne ikke kommer retur. Men det er meget få virksomheder opmærksomme på, påpeger Dansk Erhverv.

FSR - danske revisorer er de mindst kritiske, men de ser meget gerne, at der laves et system, hvor virksomhederne ikke risikerer at få deres skattebetaling retur.

Skat skriver i en mail til Business som et svar på kritikken, at Skat ikke ønsker at straffe virksomhederne for at indbetale pengene for tidligt. Skat skriver, at medmindre virksomheden har anden gæld, skal pengene betales tilbage inden for en frist på fem dage. Det fremgår af opkrævningsloven.

Skat påpeger samtidig, at der er flere muligheder for at undgå tilbagebetaling udover at sætte en given udbetalingsgrænse.

»Skat er ved at undersøge mulighederne for at kunne informere virksomhederne, når der udbetales beløb fra skattekontoen. Vi er også i færd med at gøre vores information om skattekontoen og de gældende regler mere klare og målrettede,« hedder det i mailen fra Skat.

Begrundelsen med, at Skat skal betale pengene tilbage som følge af loven, giver Henning Boye Hansen ikke meget for.

»Det er tankevækkende, at Skat har en early warning-ordning, der betyder, at de underretter Skatteministeriet, straks de ser skyggen af et skattehul, mens de aldrig informerer om behovet for det modsatte. Altså om ændringer i lovgivningen til fordel for virksomhederne,« siger Henning Boye Hansen.