Skatteadvokat: Airbnbs nej til dansk aftale er meget hul

Det lugter langt væk, når Airbnb ikke vil gå med til dansk skatteaftale, vurderer skatteadvokat Torben Bagge.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil ikke forlange, at Airbnb bliver et registreret driftssted i Danmark. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det er en omgang tynd te, når udlejningsportalen Airbnb siger, at man ikke vil indgå en skatteaftale i Danmark, fordi man er bekymret for kundernes privatfølsomme oplysninger.

Det mener skatteadvokat og lektor ved Aarhus Universitet Torben Bagge.

- Det er en bemærkelsesværdig forklaring, som Airbnb kommer med. Skat er jo i forvejen i besiddelse af millionvis af personfølsomme oplysninger, så deres begrundelse er meget, meget hul, siger han.

Airbnb siger ifølge Politiken nej tak til den danske regerings bud på en ny skatteaftale.

Aftalen skulle gøre det muligt at kontrollere skattebetalingerne fra de tusindvis af danskere, der tjener penge på at leje deres private boliger ud gennem Airbnb.

Men det vil Airbnb ikke gå med til.

- Nu skal jeg jo ikke beskylde nogen for noget, men man må bare sige, at der er kæmpe besparelser hos Airbnb, hvis ikke der skal betales skat, siger Torben Bagge.

Hotelbranchens interesseorganisation, Horesta, påpeger, at regeringen senest har fremlagt et forslag til en ny taxalov, der tager højde for nye spillere på markedet.

Horesta forstår ikke, hvorfor skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke tager samme midler i brug over for Airbnb.

Den argumentation køber Torben Bagge dog ikke helt.

- Det har jeg lidt svært ved at følge, men selve frustrationen forstår jeg godt. Det er bare enormt svært at sidestille de to brancher, siger han.

I Frankrig er Airbnb blevet pålagt at indberette udlejernes indtægter. Men det kan ikke lade sig gøre i Danmark, da Airbnb ikke er et registreret driftssted.

- Det vil kræve, at man ændrer de nuværende regler. Men at sige, at man frygter for kundernes sikkerhed, holder i hvert fald ikke helt, siger Torben Bagge.

Men skatteministeren er ikke indstillet på at forlange, at Airbnb opretter et driftssted i Danmark.

/ritzau/