»Skatteål« og retssikkerhed

Hvem har ikke siddet i sofaen og godtet sig over Skats jagt på skattesyndere? Det er rigtig godt TV, når TV 2 sender dokumentarprogrammet »Razzia« med skattefolk og påståede skattesyndere i hovedrollerne.

Foto: Linda Kastrup. Berlingske Business' erhversvredaktør Linda Overgaard.
Læs mere
Fold sammen

Men jagten på de brodne kar kan også gå for vidt. Skats ledelse har opsagt samarbejdet med produktionsselskabet bag TV-programmet, og nu har et af ofrene for skattejagten fået oprejsning i retten.

En skattekonsulent kaldte i en af udsendelserne en erhvervsmand for »den største baryler, der kan gå på Guds grønne jord«.

Nu har Retten i Aarhus så ifølge BT fastslået, at skattekonsulentens udtalelser »krænkede erhvervsmandens fred og ære«, og Skatteministeriet skal betale erhvervsmanden 50.000 kr. i godtgørelse for tort – altså en erstatning.

Erhvervsmanden blev stoppet på en jysk landevej for rullende kameraer, og da Skats medarbejder kunne se, at erhvervsmanden tidligere var dømt for økonomisk kriminalitet og var flyttet til England med en dansk skattegæld på 11 mio. kr., blev store gloser fundet frem: »Altså han har ikke nogen moral, det har han virkelig ikke,« sagde skattekonsulenten i TV-studiet efter razziaen.

Skattekonsulentens optræden på TV syntes næsten at have fællestræk med dommerrollen, og rettens afgørelse betyder meget muligt, at andre »skatteofre« nu også kan få erstatning fra Skatteministeriet.

Forhåbentlig giver afgørelsen også ekstra retssikkerhed for borgere, der føler sig forfulgt af Skat. Alle skal selvfølgelig betale den skat, de er pålagt efter spillereglerne (læs: lovgivningen), og der er absolut ingen grund til at holde hånden over brodne kar.

Men skattesager skal ikke afgøres af en folkedomstol, der kører for rullende kameraer. Også »skatteål« og andre formodede skattesyndere har krav på en fair behandling, hvor der tages hensyn til gode danske principper for retssikkerhed.

Det dur ikke, at tilfældige skattemedarbejdere gør sig til dommere måske for at mærke TV-popularitetens sødme, ligesom det er under al kritik at sammenblande moral med gældende skatteregler.