Skats interne revision halveret på fem år

Ud fra Skatteministeriets egne jobopslag ser det ud til, at man har slanket intern revision kraftigt i perioden, mens svindelsagen tager form.

Det ser altså ud til, at halvdelen af medarbejderne er forsvundet i takt med at den formentlig største svindelsag i Skats historie tager form fra 2013 til 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Der er en kraftigt barberet gruppe af Skats interne revisorer, som forsøger at slå alarm over et dårligt system til refusion af udbytteskat internt i Skat.

Det viser to jobopslag fra Skatteministeriets Interne Revision (SIR). For af et jobopslag fra 2010 fremgår det, at man kommer til at arbejde sammen med ca. 50 medarbejdere i statens største interne revision.

Fem år senere i 2015 er en lignende stilling slået op. Her fremgår det, at man kommer til at arbejde tæt sammen med intern revisions øvrige 25 medarbejdere. Det ser altså ud til, at halvdelen af medarbejderne er forsvundet i takt med at den formentlig største svindelsag i Skats historie tager form fra 2013 til 2015.

Skatteministeriet har ikke ønsket hverken af be- eller afkræfte udviklingen i antallet af revisionsmedarbejdere.

Advarsler i årevis

Skats interne revisions rolle er særligt interessant, fordi man helt tilbage fra 2000 var opmærksom på problemer med refusion af udbytteskat til udenlandske investorer med danske aktier. Både i 2010 og i 2013 udarbejdede man advarende rapporter, men lige meget hjalp det, for den formodede svindel eksploderede i 2013, 2014 og 2015. Men det reducerede antal medarbejdere behøver ikke nødvendigvis være ensbetydende med en ringere opgaveløsning, lyder det fra skattekonsulent hos BDO Revision, Henning Boye Hansen:

»Jeg har ikke kendskab til antallet af interne revisorer i Skat, men færre medarbejdere betyder ikke nødvendigvis, at opgaverne ikke bliver løst.«

Henning Boye Hansen henviser til, at Skat p.t. er i gang med en spareperiode, hvor man erstatter aldrende medarbejdere og får folk ind med nye kompetencer.

Til gengæld er Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen klar til at kræve Skats revision styrket:

»Der er god grund til at få en forklaring på, hvorfor intern revision er blevet beskåret. Efter at undersøgelsen er færdig, kan det meget vel blive en del af den politiske diskussion, om vi fremadrettet skal til at styrke intern revision,« lyder det fra Jesper Petersen, som dog roser revisorerne for rent faktisk at have opdaget og advaret om problemet med at udbetale korrekt refusion af udbytteskat:

»Til intern revisions forsvar skal det dog siges, at de påpegede problemet, og hvorfor der så ikke er blevet reageret kraftigere internt, det er noget, som jeg ser frem til at få en forklaring på.«