Skats incasso-system er truet af kollaps

Danske borgere skylder mere og mere til staten, men Skats digitale gældssystem EFI ligner en digital katastrofe.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er store og alvorlige problemer med Skats digitale system for gældsindrivelse, EFI. Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen (V) over for Politiken.

Systemet er kernen i myndighedernes inddrivelse af borgere og virksomheders voksende milliardgæld til det offentlige. Men efter otte års forsinkelser og funktionsfejl bliver vitale dele af EFI endegyldigt skrottet og lukket ned dette efteråret, fortæller kilder tæt på sagen til avisen.

Skatteministeren vil dog først svare på, om EFI bliver helt skrottet, når han har fået en rapport fra konsulentfirmaet Accenture, der gennemgår systemet og vurderer dets styrker og svagheder.

»Men det er ingen hemmelighed, at det her er meget, meget alvorligt, og jeg må konstatere, at problemerne ikke er blevet løst de sidste fire år,« siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Han tilføjer, at statskassen kommer til at tabe flere penge på systemet end det beløb, der tidligere har været fremme, da der er gældsposter, der ikke er blevet inddrevet. Han vil heller ikke afvise, at der kan blive tale om et sagsanlæg mod de it-firmaer, der står bag EFI.

Ifølge kilder tæt på sagen har konsulenter i Accenture givet EFI-systemet så klare dumpekarakterer, at det næppe kan fungere som krumtappen i det fremtidige arbejde med at inddrive gæld.

EFI skulle have været i drift i 2007. Dele af systemet er i gang, men det er ramt af konstante fejl og dataproblemer. Imens har de enorme gældsposter og restancer passeret de 70 milliarder kroner.