Skat vil droppe opkrævning og udbetaling af latterlige småbeløb

Hvis det står til skatteminister Karsten Lauritzen, vil der fra sommeren 2016 være langt imellem historier om checks og girokort på én krone fra Skat.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen sender nu et lovforslag i høring, som indfører en bagatelgrænse på 200 kr., når Skat udbetaler og opkræver små beløb.

»Vi skal skære de ting væk, som åbenlyst er helt tosset, at SKAT bruger sine ressourcer på. Det har simpelthen været ren Ebberød Bank, når folk har modtaget en check eller en opkrævning på en krone. Det her lovforslag er udtryk for almindelig sund fornuft,« skriver skatteministeren i en pressemeddelse.

I dag er der ingen bagatelgrænse ved udbetaling af eksempelvis overskydende skat. Det betyder, at skatteyderen kan modtage overskydende skat udbetalt på en check på helt ned til en krone.

»Det er vigtigt for mig at understrege, at langt de fleste skatteydere fortsat vil få de penge, de har til gode hos Skat helt automatisk via deres NemKonto. Det er kun i de tilfælde, hvor Skat ikke kan udbetale mindre beløb i eksempelvis overskydende skat via NemKontoen, at vi vælger at sige, at der er grænser for, hvor mange ressourcer Skat skal bruge på det. Her giver bagatelgrænsen altså rigtig god mening,« siger skatteministeren.

Det er således kun i de tilfælde, hvor Skat ikke kan udbetale beløbet gennem NemKontosystemet efter gentagne forsøg over en periode på 3 måneder, at Skat får mulighed for at slette beløbet.

Beløbsgrænsen på 200 kr. er fastsat ved, at Skat har set på, hvilke omkostninger de har, hvis en skatteyder ikke indløser en check, og Skat derfor skal tilbagekalde checken. De omkostninger er på ca. 190 kr.

Samtidig har Skat gennemført en række brugerundersøgelser, der viser, at 78,3 pct. af de adspurgte må forventes at ville hæve en check på 200 kr. eller derover. En balanceret afvejning af de to faktorer har ført til, at beløbsgrænsen er landet på 200 kr.