Skat var advaret om manglende kontrol

Skat blev flere gange advaret om, at kunne være rod i den måde, skatterefusionerne for udbytteskat blev håndteret, skriver erhvervsmediet Finans.dk.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Det sker, efter at det tirsdag kom frem, at en omfattende svindelsag med udbytteskatter kan have kostet den danske statskasse 6,2 mia. kr.

Ifølge en rapport fra Intern Revision under Skatteministeriet fra 2013, som Finans er i besiddelse af, fremgår det, at Skat blev advaret.

»Der er behov for, at Skat sikrer sig bedre imod, at der ikke sker uretmæssig refusion af udbytteskat«, lyder konklusionen i rapporten.

Intern Revision hæfter sig ved, at Skat ikke har kontrolleret grundlaget for refusioner udbetalt gennem en særlig "regnearksordning".

Rapporten var en opfølgning på en tidligere rapport fra 2010, der bl.a. kritiserede Skat for ikke at have afstemt de udbytter, som selskaber og aktionærer indberetter. Det fremgik også, at der også manglede oplysninger og indberetninger i Skats systemer.

Tirsdag kom det frem, at Skat nu har opdaget et netværk af over 100 udenlandske selskaber, som har krævet at få refunderet af udbytteskat på baggrund af forfalsket dokumentation og derved drænet statskassen for 6,2 mia. kr.

I rapporten fremgår det, at Skat blev kritiseret på en lang række punkter. Blandt andet blev der peget på, at der var behov for at processen ledelsesmæssigt blev håndteret anderledes.

»Der er behov for, at der bliver etableret et overordnet ansvar for hele processen til håndtering af udbytteskat,« fremgår det.

Skats direktør Jesper Rønnow Simonsen siger til Finans, at han har bedt Intern Revision om at følge op på 2013-rapporten for at finde ud af om Skat har rettet op på de punkter, som revisionen peger på. Men han kan allerede nu sige, at det ikke er sket på en række punkter.

»Men jeg synes, det er for tidligt at sige, om vi ville have opdaget de falske dokumenter, hvis vi havde fulgt anbefalingerne til punkt og prikke,« siger han.

Skat fik mistanke om sagen efter nogle informationer, som udenlandske myndigheder sendte til Skat i denne og i sidste måned. Sagen er overdraget til bagmandspoltiet, der endnu ikke har sigtet eller anholdt nogen i sagen.

Hvordan kunne Skat blive snydt for 6,2 mia. kr., Jesper Rønnow?