Skat undersøger ny svindel­skandale med udbytteskat

Efter en skatteintern advarsel om potentiel fusk med refusion af udbytteaktier ved aktielån, iværksætter skatteministeriet ny undersøgelse

Skatteminister Karten Lauritzen (V) har sat sine folk på at undersøge endnu sag om skattefusk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rettelse: Undersøgelsen er ikke indledt efter Berlingskes afsløring af en early warning. Derimod blev undersøgelsen ifølge Skatteministeriet indledt allerede 7. juli 2015, da man i ministeriet modtog en early warning. Berlingske beklager fejlen.

 

Skandalesagen om svindel med refusion af udbytteskat tager endnu en drejning. For nu bebuder Skatteministeriet en undersøgelse af en såkaldt »early warning« om mulig udnyttelse af reglerne om refusion af udbytteskat fra aktielån, som er en anden type end den kendte svindelsag.

»Det er for tidligt at sige, om der er et problem på det her område også. Men jeg forventer selvfølgelig, at det bliver undersøgt grundigt. Hvis der er behov for at ændre lovgivningen eller øge kontrollen, er jeg selvfølgelig klar til det,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Den nye skandale handler også om fusk med- eller udnyttelse af reglerne. Men mens den oprindelige skandale berører snyd for anslået 6,2 mia. kr. med falske dokumenter, der blev brugt til at få den danske stat til at udbetale refusion af udbytteskat til udlændinge, som påstod at eje danske aktier, handler den nye svindelskandale om et mere juridisk spilfægteri, hvor flere parter på én gang har påstået at have ret til at modtage refusion af udbytteskat.

Det gælder primært finansielle aktørers brug af aktielån, hvor der kan opstå tvivl om, hvorvidt det er långiver eller den part, der låner aktien, som har ret til at få refunderet udbytteskat:

»Early warning-sagen drejer sig derimod om den skattemæssige behandling af aktielån. Spørgsmålet er, om finansielle aktører, som køber, låner og sælger aktier, har haft mulighed for, at to parter kan anmode om refusion af den samme skat,« skriver Skatteministeriet i meddelelsen, der samtidig oplyser, at Skatteministeriet er i gang med at undersøge, hvorvidt der er behov for ny lovgivning eller kontrol i forhold til refusion af udbytteskat.

Skatteministeriet henviser til en såkaldt »early warning« modtaget 7. juli 2015. Ifølge Business’ oplysninger er det samme whistleblower-sag som den, der blev overført fra Skat Store Selskaber til Skat Jura 27. marts i år. Denne sag handlede om, at Skat havde opdaget uoverensstemmelser mellem Skats og en dansk banks måde at håndtere den skattemæssige behandling af aktielån på.

Ligner sager fra Tyskland

Alt tyder på, at denne nye sag betyder, at flere skatteyderpenge uretmæssigt kan være blevet udbetalt til udenlandske aktører. Og det siger ikke så lidt, da den oprindelige sag om svindel med refusion af udbytteskat ser ud til at være landets potentielt største skattesvindelsag med snyd for 6,2 mia. kr. Skatteministeriet oplyser nemlig, at »early warning«-sagen ifølge Skat ikke umiddelbart har en sammenhæng med svindelsagen.

Med til at gøre denne nye sag interessant hører, at man særligt i Tyskland har efterforsket store sager, hvor svindlere har benyttet komplekse strukturer, hvor finansielle aktører sælger, køber og låner aktier til at få refunderet udbytteskat flere gange. Den internationale betegnelse for denne form for kriminalitet er »Cum/Ex«.

I Berlingske Business lørdag kaldte ekspert i skatteforhold Charles Hermann, der er partner hos den verdensomspændende revisionskoncern KPMG i Zürich i Schweiz, det for »meget sandsynligt« at svindlerne er rykket videre til Danmark, fordi reglerne i andre lande umuliggjorde metoden.

»Hvis der bliver lukket for en mulighed i et land, vil personerne naturligvis straks forsøge, om der er muligheder i et andet land. Sådan fungerer markeder og økonomisk tankegang – både den legale slags og den ulovlige. Derfor tror jeg, at det er de samme personer, som er rykket videre fra Tyskland, Schweiz og Spanien til Danmark for at gøre det, som har været en ekstraordinært god forretning for dem,« lød det fra Charles Hermann.

Skatteministeriet oplyser, at det er målet, at den nye undersøgelse i forhold til spørgsmål om eventuel ny lovgivning – som konsekvens af den indsendte »early warning« – fremlægges for Folketinget samtidig med Intern Revisions undersøgelse af den aktuelle udbytte-svindelsag. Det forventes, at der kommer svar på den første svindelsag i løbet af tre uger.