Skat taber opgør med virksomheder: 11,5 mia. kr. mindre i skat

Skat har efter årelangt slagsmål med virksomheder og myndigheder i andre lande været nødt til at nedsætte den skattepligtige indkomst for 20 virksomheder med i alt 11,5 milliarder kroner i 2016.

Efter længere tids slagsmål med virksomheder og udenlandske skattemyndigheder må Skat vinke farvel til 11,5 milliarder kroner i skatteindtægter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

I 2016 har de danske skattemyndigheder været nødt til at nedsætte 20 virksomheders skattepligtige indkomst med et rekordhøjt beløb på 11,5 milliarder kroner. Det er resultatet af en årelang armlægning og forligsdrøftelser mellem Skat, virksomhederne og udenlandske skattemyndigheder. Det skriver Børsen.

Det fremgår af skatteminister Karsten Lauritzens (V) redegørelse til Folketingets Skatteudvalg omkring de såkaldte »transfer pricing-sager«, som omhandler firmaers værdiansættelse af aktiver.

De massive skattenedsættelser kommer i kølvandet på, at Skat i perioden 2012-2014 forhøjede den skattepligtige indkomst for 220 virksomheder med i alt 58,9 milliarder kroner. Men efterfølgende viste det sig, at flere af sagerne enten ikke holdt i retten eller at andre landes skattemyndigheder efter forligsforhandlinger med Skat har fået skatten i stedet for Danmark.

»De meget store nedsættelsesbeløb i 2016 skal ses i sammenhæng med tidligere års store forhøjelser, hvor sagerne efterfølgende ofte er forhandlet gennem et længere forhandlingsforløb (...) som afsluttes med delvise nedsættelser af tidligere års forhøjelser,« lyder det i redegørelsen fra ministeren.

Samtidig medgiver skatteminister Karsten Laurtizen i en kommentar til Børsen, at konkurrencen mellem de udenlandske skattemyndigheder er blevet hårdere, fordi flere lande har indledt egne transfer pricing-sager mod de samme virksomheder, hvilket har fået virksomhederne til at anmode Danmark om at ophæve beskatningen, så de ikke skulle betale dobbeltskat.

Novo er en af de virksomheder, der kan glæde sig over udfaldet af forløbet. Selskabet fik nemlig 5,2 milliarder kroner i retur fra Skat i 2016.