Skat strammer skatteskruen over for multinationale selskaber

Skat fortsætter med at forhøje det beløb, som multinationale selskaber skal betale i skat. Ifølge Skat snydes der med interne afregningspriser i multinationale koncerner.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Skat skruer mere og mere op for skatteregningen til multinationale selskaber. Ifølge Skat har 76 virksomheder i 2014 forsøgt at styre intægter på 20 mia. kr. uden om dansk beskatning, og midlet har været interne handler på tværs af landegrænser - såkaldt transfer pricning.

Det skriver Jyllands-Posten.

De seneste tre år har Skat sendt ekstraregninger for 59 mia. kr. ud til virksomheder, der ifølge Skat har opgivet værdierne i deres egne interne handler for lavt og dermed betalt for lidt i skat.

»Det står klokkeklart, at transfer pricing kan være et desværre ret effektivt redskab til at lave snyd, skattespekulation og aggressiv skatteplanlægning. Men på den anden side er disse forhøjelser et udtryk for, at det er meget, meget vanskeligt at lave en korrekt angivelse af transfer pricing. Der må vi så hjælpe virksomhederne, hvor der er behov for det,« siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) til avisen.

Med den nuværende selskabsskattesats vil Skats ekstraregninger de sidste tre år give et provenu til statskassen på omkring 14 mia. kr. uden eventuelle renter af beløbet.

Jacob Bræstrup, der er skattepolitisk chef i DI, mener, at tallene giver et løsrevet billede og bidrager til mytedannelser om virksomhederne.

»De giver kun et billede af antallet af sager, hvor Skat ikke kan blive enige med virksomhederne, ikke hvor mange penge Skat er berettiget til,« siger han.

Det milliardstore torskegilde har udsigt til at udløse et langvarigt slagsmål, og Skat er lantfra sikker på at vinde. I 2014 måtte Skat i 16 sager nedsætte vurderingen af virksomhederns skattepligtige indkomst for at samlet beløb på 5,4 mia. kr.