Skat straffer 300 virksomheder med bøder og fængsel

Svindel, som har medført skattemæssige ændringer for knap en halv mia. kr., koster gerningsmændene i alt 37 års fængsel og bøder på 108 mio. kr.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svindel med moms, skat og afgifter inden for flere forskellige brancher, der har behov for ufaglært arbejdskraft, har været genstand for en intens undersøgelse af Skat. Undersøgelsen viser, at ca. 300 virksomheder har snydt med offentlige betalinger for knap 500 mio. kr. Og svindlerne er især fundet inden for bl.a. rengørings-, entreprenør- og transportbranchen, oplyser Skat

- Svindel i det omfang er ikke acceptabelt. Der er tale om et så stort omfang, at der er en formodning om organiseret snyd. Regeringen har fokus på, at alle bidrager med deres rimelige del til at finansiere velfærdssamfundet. Vi vil ikke acceptere, at virksomheder udnytter smuthuller og begår ulovligheder for at undgå at deltage i finansieringen af vores fælles velfærd, siger skatteminister Thor Möger Pedersen.

Der har været tale om såkaldt kædesvigsmodel, hvor der bruges flere forskellige underleverandører for at sløre, hvem der unddrager beløbene, og for at dække over den sorte arbejdskraft, der anvendes.

- Der er ofte tale om virksomheder, der hurtigt lukkes, når Skat viser interesse, for så derefter at dukke op med en ny stråmand som stifter, siger afdelingsleder i Økonomisk Kriminalitet Morten Mørch Sørensen.

Der er tale om et simpelt koncept for svig, der bl.a. foregår ved hjælp af uregistrerede virksomheder, fiktive fakturaer, sort arbejde, stråmænd og identitetstyveri.

- Mange af sagerne i kædesvig opererer med syv til otte led, og Skats undersøgelser går bl.a. ud på at afdække de enkelte leds kendskab til svindelen. Dette kræver hårdt arbejde, da Skat i de fleste af sagerne arbejder med virksomheder, der hverken kan eller vil overholde de lovmæssige regler på området, siger Morten Mørch Sørensen.

Flere af sagerne er lavet i samarbejde med politiets efterforskningsenheder.

Skats indsats over for svindel med underleverandører har endvidere affødt 44 domme ved domstolene med idømmelse af i alt 37 års fængsel og bøder på i alt 108 mio. kr.