Skat stoler ikke på skattely

Hos Skats afdeling for økonomisk kriminalitet tror man ikke på, at klodens skattely vil leve op til løfterne om at samarbejde – men man arbejder på højtryk for at finde en konkret sag at teste velvilligheden på.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Skats specialister i international økonomisk kriminalitet giver man ikke meget for de løfter, som en stribe skattely har afgivet om, at de fremover vil udveksle skatteoplysninger.

Skepsisen er stor, uanset om det drejer sig om de britiske kanaløer Isle of Man, Jersey og Guernsey, der allerede har indgået aftaler med de nordiske lande, eller om Schweiz, der forleden lovede at indgå mindst 12 bilaterale aftaler inden årets udgang.

»Jeg tror ikke på, at de vil åbne for bankhemmeligheden. Schweiz lever af sine banker og vil finde en metode til at gemme nogle af oplysningerne. Det er vores arbejdshypotese,« lyder det fra chefkonsulent Peter Nørregaard fra Skats afdeling for økonomisk kriminalitet.

»Jeg har en sund skepsis for, om de faktisk vil leve op til betingelserne. Og hvis de en dag gør, vil folk have haft tid og lejlighed til at flytte pengene andre steder hen,« siger Nørregaard og tilføjer, at man dog arbejder på højtryk for at finde en konkret sag at teste velvilligheden på.

Med andre ord en dansk skattesag med tråde til Isle of Man, som er det eneste skattely, hvor de nye aftaler om udveksling af skatteoplysninger er trådt i kraft, hvilket skete 1. januar i år.

Det dårlige ry

Lederen af det fællesnordiske »skatteparadisprojekt«, Torsten Fensby, der har ageret krumtap i forhandlingerne med skattelyene, er dog væsentligt mere optimistisk.

»Lande som Schweiz, Singapore, Jersey, Guernsey og Isle of Man har solide institutioner med høj integritet,« siger Fensby, der også påpeger, at særligt Schweiz risikerer at sætte sin position som vigtigt center for multinationale selskaber over styr, hvis man ikke hurtigst muligt kommer på OECDs såkaldte hvide liste.

»Multinationale virksomheder ønsker ikke at blive associeret med dårligt ry, og at være på OECDs grå liste er lig dårligt ry. Schweiz er med sine enorme multinationale forretningsaktiviteter simpelthen nødt til at komme på den hvide liste,« vurderer Fensby.

Også hos OECD i Paris, hvor man ellers i årevis har været godt og grundigt træt af den schweiziske modstand mod ethvert forsøg på at komme bankhemmeligheder til livs, er man nu ved godt mod.

»Når Schweiz forpligter sig, er det for alvor. Det har nu bakket op om vore standarder, og vi har tillid til, at det vil rykke hurtigt,« fortæller en kilde i samarbejdsorganisationens hovedkvarter til Berlingske Business.